Saskata iespējas Latvijas un Izraēlas sadarbībai biomedicīnā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas uzņēmējiem pavadot Valsts prezidentu vizītē Izraēlā, tur noslēgti vairāki sadarbības memorandi biomedicīnas jomā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Intervija ar LIAA direktoru Kasparu Rožkalnu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

LIAA direktors pastāstīja, ka Latvijas un Izraēlas biznesa forumā noslēgti vairāki sadarbības memorandi biomedicīnā. "Tā ir sfēra, kurā Latvijai ir zinātniskā ekselence, kurā arī Izraēlā ir zinātniskā ekselence. Liekot šīs zināšanas kopā, varētu radīt jaunus produktus un jaunus pakalpojumus, kurus piedāvāt pasaulei," sacīja Rožkalns.

Vizītē noslēgts līgumi starp Izraēlas pusi un divām Latvijas augstskolām – Rīgas Stradiņa universitāti un Latvijas Universitāti biomedicīnas sfērā. Tajā ir potenciāls attīstīt vēža pētniecību.

"Doma ir Latvijā radīt apstākļus, lai arī Izraēlas puse, pētot potenciālās zāles, varētu izmantot Latvijas infrastruktūru un otrādi, tādā veidā ātrāk nonākot pie jauniem zāļu variantiem," pastāstīja Rožkalns.

Viņš skaidroja, ka zinātnē bāzēti jaunuzņēmumi mēdz veidoties kā atvasinājumi no universitātēm, piesaistot ārējo finansējumu. Latvija vēlētos veidot kopuzņēmumus ar Izraēlas uzņēmējiem, izmantojot mūsu tehnoloģijas un zinātniskos sasniegumus.

Latvijas jaunuzņēmumiem gan ir vēl izaugsmes iespēja, proti, panākt, ka uzņēmumi, vēl būdami Latvijā, kļūst gatavāki, iegūst lielākus klientus un stabilizē ieņēmumus.

"Un tikai tad tie meklē pasaules līmeņa investorus. Citādāk, ja mums ir ļoti laba zinātniska ideja un pārdodam pasaules investoriem ļoti agrīnā stadijā, sanāk – investors to iegādājas relatīvi lēti. Savukārt, ja izdevies izveidot uzņēmumu, kurš ir pelnošs, un tad to piedāvājam investoriem, tad konkurence par investīcijām šādā uzņēmumā ir stipri lielāka un arī cena stipri augstāka. Un arī pievienotā vērtība, kas radīta Latvijā, nesamērojami lielāka," skaidroja Rožkalns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti