Pusdiena

Pusdiena 26.04.2016

Pusdiena

Luksemburgā sākas pretrunīgi vērtētā tiesas prāva par slepenu dokumentu nopludināšanu

Sarūk izredzes tuvākajā laikā noslēgt ASV un ES Brīvās tirdzniecības līgumu

Sarūk izredzes tuvākajā laikā noslēgt ASV un ES Brīvās tirdzniecības līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šajās dienās Ņujorkā sākušās ASV un Eiropas Savienības (ES) pārstāvju kārtējās sarunas par abu pušu brīvās tirdzniecības līgumu jeb Transatlantiskās tirdzniecības un investīcijas partnerību. Francijas pārstāvji gan izteikušies, ka izredzes noslēgt šādu vienošanos sāk zust. Riskus jaunajā līgumā saskata arī Lielbritānija, kura gatavojas referendumam par valsts turpmāku atrašanos ES.

Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības jeb saīsinājumā TTIP galvenais mērķis ir mazināt tirdzniecības barjeras un saskaņot birokrātiskos noteikumus, lai veicinātu tirdzniecību un investīcijas starp ES un ASV. Ja šāda vienošanās tiktu noslēgta, tiktu izveidota pasaulē lielākā brīvās tirdzniecības zona, kas ietvertu aptuveni 40% no globālā iekšzemes kopprodukta.

Par spīti pieaugošajam skepticismam no daudzu Eiropas politiķu puses un joprojām pastāvošajai slepenībai par līguma noteikumiem, ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele ir aicinājuši pielikt lielākas pūles līguma noslēgšanai. Paralēli šiem paziņojumiem Vācijā desmitiem tūkstoši cilvēku piedalījās protesta akcijā, paužot bažas, ka jaunais līgums samazinās ekoloģiskos un darba tirgus standartus.

Kā otrdien, 26.aprīlī, paziņojis Francijas ārējās tirdzniecības ministrs Matiass Frekls, izredzes tuvākajā laikā panākt minēto vienošanos ar katru dienu samazinās. Pēc viņa vārdiem, ir maz ticams, ka vienošanos par TTIP izdosies noslēgt līdz Baraka Obamas pilnvaru beigām nākamā gada janvārī.

Kā norāda aģentūra "France Press", ne mazsvarīgs faktors ir ASV gaidāmās prezidenta vēlēšanas, kuru cīņā jautājums par TTIP tiek pieminēts arvien biežāk, iedzīvotāju vidū pieaugot aizdomām un bažām tieši lielās slepenības dēļ.

Kā vēl viens kavējošs faktors var izrādīties Lielbritānijas gaidāmais referendums par turpmākajām attiecībām ar ES. TTIP noslēgšanā Lielbritānijai kā vienai no ES lielākajām ekonomikā būtu ļoti nozīmīga loma, taču iespējamā izstāšanās no ES brīvās tirdzniecības sarunām radītu milzīgu triecienu.

Likuma antikampaņas "Global Justice Now" ierosinātajā brīvās tirdzniecības līguma izvērtējumā noskaidrots, ka Lielbritānijai no šīs vienošanās būs ļoti maz vai pat nekādu ieguvumu, turklāt Lielbritānijai jārēķinās ar lielākām ekonomiskajām un politiskajām izmaksām.

Kā paziņojis "Global Justice Now" līderis Niks Deardens, TTIP ir patiesa dāvana visiem tiem, kuri aicina atbalstīt izstāšanos no ES, jo šis līgums simbolizējot visu to, kas Eiropā darbojas nepareizi. Deardens norāda, ka korporatīvo lobistu izsapņotais līgums nebūt nav par tirdzniecību, bet gan par lielākas varas piešķiršanu lielajām kompānijām. Tāpat tiek uzsvērts, ka, atšķirībā no Francijas un Vācijas, kas satraucas par korporatīvo tiesu sistēmu un iespēju  uzņēmumiem iesūdzēt tiesā valdības par neatbilstošiem likumiem, Lielbritānijas valdība šādas prasības ir aicinājusi saglabāt.

Kā liecina jaunākās "Eirobarometra" aptaujas, vairums iedzīvotāju ES Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līguma noslēgšanu atbalsta, taču atbalstītāju skaits pamazām sāk mazināties. Turklāt vieni no skeptiskākajiem ir tieši Eiropas lielākās ekonomikas Vācijas iedzīvotāji.

Savukārt ASV līgumu atbalsta vien aptuveni 15% iedzīvotāju, jo daudz lielākas cerības tiek liktas uz pagājušā gada oktobrī panākto Transklusā okeāna tirdzniecības līgumu, kas noslēgts ar tādām valstīm kā Kanāda, Jaunzēlande, Austrālija, Japāna, Singapūra un vairākām citām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti