Sarucis Mildas eiro monētu īpatsvars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gada laikā kopš eiro ieviešanas Latvijas nacionālo divu eiro monētu īpatsvars valstī ir samazinājies līdz aptuveni 65%, liecina Latvijas Bankas (LB) apkopotā informācija. Banka sola uzturēt Latvijas eiro monētu īpatsvaru apgrozībā, lai citu Eirozonas valstu monētas negūtu pārsvaru pār Latvijas eiro. Tikmēr cilvēku viedokļi par šādu nepieciešamību dalās.

Latvijas viena eiro monētu īpatsvars valstī joprojām ir diezgan augsts – aptuveni 85% no apgrozībā esošajām viena eiro monētām ir rotātas ar Latvijas simboliem – tautu meitu Mildu un Latvijas ģerboni, tikmēr Latvijas divu eiro monētu īpatsvars ir nokrities līdz aptuveni 65%.

"Tas ir viens no iemesliem, kāpēc esam sākuši sekot līdzi šo monētu īpatsvaram kopējā apgrozībā esošās naudas apjomā, un mēs noteikti parūpēsimies, lai šīs Latvijas monētu būtu pietiekamā apjomā un būtu arī sastopamas Latvijā. Nevar teikt, ka ir kāds speciāls skaitliskais mērķis, bet noteikti mēs parūpēsimies par to, lai tās šeit nebūtu mazākumā," stāsta LB pārstāvis Jānis Silakalns.

Kā atgādina Silakalns, pirms eiro ieviešanas nacionālās identitātes zaudēšana bija viens no bažu avotiem, atsakoties no lata.

Tādēļ LB vēlas uzturēt nacionālo identitāti, gan nodrošinot Latvijas eiro monētu pārsvaru apgrozībā, gan pievēršoties monētu mākslai.

Tikmēr Latvijas Radio aptaujāto iedzīvotāju domas par nepieciešamību kaut kā īpaši izcelt Latvijas eiro monētas dalās.

"Es uzskatu, ka to izkontrolēt vienkārši nav iespējams. Ja mums ir brīvais tirgus ar Eiropu, un cilvēki var ceļot turp un atpakaļ, un viņi iepērkas ar to naudu, kas viņiem ir pieejama, tad mēs principā nevaram nodrošināt, ka visu laiku Latvijā paliek vienādi noteikts procents," sacīja Latvijas Radio sastaptais Jānis, kuram nav žēl, ka samazinās monētu īpatsvars ar latvisko Mildas attēlu.

"Es domāju, ka vajadzētu uzturēt noteikti. Man ir žēl par latu, un tā kā ir ieviesta jauna valūta, es domāju, ka noteikti vajadzētu kaut kā to īpatsvaru turēt līdzsvarā, lai nav tā, ka viss ir ārzemju un mūsējais kaut kur aiziet projām," uzskata garāmgājēja Anete.

"Es nesaredzu tur nekādu starpību, vai eiro ir Latvijas, vai nav. Monēta ir monēta. Man tiešām nav nekāda viedokļa par to," domā Latvijas Radio sastaptā Māra.

Šobrīd LB ir izsludinājusi konkursu par 10 miljonu viena eiro monētu kalšanu. Monētu kalšanas plāns gan tiek sastādīts vidējā termiņā, un tā tiešais mērķis nav nodrošināt nacionālo monētu īpatsvaru valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti