Sarežģījumi pārmaksāto nodokļu automātiskai atgūšanai – dati par attaisnotajiem izdevumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atzinīgi vērtē sabiedrības iniciatīvu portālā „Manabalss.lv” iesniegto ieceri par pārmaksāto nodokļu automātisku izmaksāšanu, tomēr vairāku iemeslu dēļ nevar pilnībā automatizēt šo procesu. Piemēram, VID nav pilnas informācijas par attaisnotajiem izdevumiem.

Sarežģījumi pārmaksāto nodokļu automātiskai atgūšanai – dati par attaisnotajiem izdevumiem
00:00 / 02:23
Lejuplādēt

Pieredze atšķirīga

Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanā kāds nesaskata problēmas, bet cits pēc palīdzības iet pie grāmatveža vai tuviniekiem. Kāds tikmēr deklarāciju pat nav mēģinājis iesniegt. Ar dažādu pieredzi pārmaksāto nodokļu atgūšanā ar Latvijas Radio dalījās uzrunātie rīdzinieki.

„Nē, nav nācies. Es nezinu.”

“Jā, es iesniedzu. Viss kārtībā, viss viegli, saprotams, ērti, labi un ātri. [Iesniedzu] internetā, EDS sistēmā.”

„Es agrāk neiesniedzu deklarāciju. Pēdējos piecus gadus pastāvīgi iesniedzu un redzu, ka tas ir vērtīgi. Vienmēr atgūstu naudu. Problēmu nav bijis. Iesniedzu elektroniski. Man palīdz to izdarīt.”

„Pēdējā pieredze nebija veiksmīga. Pildot deklarāciju, tas process bija tik sarežģīts, ka, manuprāt, tādam jau zinošam lietotājam varbūt vienkārši, bet man tas sagādāja grūtības.”

„Es to pirmo reizi darīju. Es pajautāju grāmatvedei, lai man palīdz. Es nevarēju saprast tās ailes, kur man uzrādījās, ka kaut kas nepareizi aizpildīts.”

Rosina automātiski atmaksāt

Kā būtu, ja pārmaksātos nodokļus izmaksātu automātiski? Šādu iniciatīvu portālā „Manabalss.lv” pērnā gada nogalē iesniedza pirmsskolas skolotāja Ludmila Andrejeva.

Ideja radusies, kad pati aizpildījusi gada ienākumu deklarāciju un palīdzēja to darīt mammai: „Skatoties it īpaši uz savu mammu, man ienāca prāta, ka tas nav tik viegli, kā varētu likties. Mēs skatāmies uz cilvēkiem, kas strādā un maksā nodokļus, un liekas, ka varbūt tā prasība pārzināt nodokļu sistēmu un datoru kā tādu ir obligāta.”

Vai tiešām katram vajadzētu zināt, kā to izdarīt, vaicā Ludmila. „Man ienāca vienkārši prātā, ka būtu taisnīgi, ja tas notiktu bez mūsu pūlēm un centieniem, ka tas notiktu automātiski. Ja jau mums kaut kas pienākas, tad jau pienākas.”

VID atbalsta, bet arī saskata šķēršļus

VID atzinīgi vērtē sabiedrības iesaisti šajā jautājumā. Dienestā nemitīgi vērtējot, ko varētu uzlabot un vienkāršot deklarācijas iesniegšanā.

Tomēr ir virkne iemeslu, kāpēc nevarētu pilnībā automatizēt līdzekļu atmaksu. Piemēram, dienestam nav pilnas informācijas par attaisnotajiem izdevumiem.

„Tie ir šie čeki par ārstu vizītēm, operācijām, zobārstniecību. Tad ir izglītības pulciņi, kas ir nākuši klāt. Bet informācija Valsts ieņēmumu dienestam nav pieejama elektroniski. Un Valsts ieņēmumu dienests, saņemot šos dokumentus, manuāli pārbauda informāciju. Un, protams, arī ne vienmēr Valsts ieņēmumu dienestam arī uz deklarācijas iesniegšanas brīdi ir informācija par ienākumiem, kuri ir saņemti ārvalstīs,” skaidro Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Esot jāteicas atteikties no attaisnoto izdevumu dokumentu iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā. Tas gan nebūs iespējams tuvāka gada laikā. Jāveic pasākumi, lai dienestam elektroniski būtu pieejama informācija. „Tā ir tā pati e-veselības attīstība,” norāda Jankova.

Arī par interešu pulciņiem šobrīd informācija elektroniski nav pieejama: „Protams, ir virkne [lietu], kur mums noteikti ir jāstrādā un jādomā, kā varētu tajos gadījumos, kad patiešām personai ir tikai nodokļu pārmaksa atkarībā uz neapliekamo piemērošanu, kur nav attaisnotie dokumenti. Bet mēs nevienā brīdī nevaram zināt, vai personai nav vēlmes iesniegt šos attaisnotos dokumentus.”

Tikmēr Ludmila, kuras iniciatīva par automātisku pārmaksāto nodokļu izmaksāšanu portālā „Manabalss.lv” jau savākusi vajadzīgos 10 000 parakstus, neizprot – vai tad būtu neiespējami likt iestādēm nodot šādas ziņas Valsts ieņēmumu dienestam.

„Tas neizklausās nekas ārkārtīgi sarežģīts kā datubāze, kas ir šos pakalpojumus saņēmuši un to informāciju nodot. Nu labi, mums jau ar tām „e-lietām” tik raiti varbūt neiet, kā gribētos, gan veselības ziņā, gan arī šajā. Bet es vismaz neko neiespējamu tur nesaskatu,” saka Ludmila.

Kopš marta VID saņēma aptuveni 517 tūkstošus deklarāciju. Tas ir par 10% vairāk nekā pērn. Dienestā to saista ar iedzīvotāju uzrunāšanu iesniegt deklarācijas. Par 37% audzis elektroniski iesniegto deklarāciju skaits. Līdz šim brīdim cilvēkiem atmaksāti apmēram 59 miljoni eiro.

KONTEKSTS:

Šī gada janvārī nu jau mūžībā aizgājusī VID vadītāja Ilze Cīrule atzina, ka tiek vērtēta iespēja nākotnē iedzīvotāju pārmaksātos nodokļus atmaksāt automātiski uz viņu kontiem, negaidot viņu iesniegumus par to. Viņa teica, ka VID izveidota darba grupa, kura izsver visas ar šādu iespēju saistītās grūtības.

Automātiski VID varētu atmaksāt iedzīvotāju pārmaksātos nodokļus, piemēram, gadījumos, kad nav savlaicīgi piemērots kāds atvieglojums, mainījies neapliekamais minimums utt.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti