Pusdiena

Annija Petrova par operatīvo sanāksmi par situāciju valsts autoceļu tīklā

Pusdiena

Gruzijā tiesa piespriedusi trīs gadu cietumsodu bijušajam prezidentam Saakašvili

Saredz riskus valsts kapitālsabiedrību darbinieku algu publicēšanā

Saredz riskus valsts kapitālsabiedrību darbinieku algu publicēšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Publicējot valsts kapitālsabiedrībās strādājošo algas, privātās kompānijas labākos darbiniekus varētu pārvilināt pie sevis, uzskata Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis.

Valsts kapitālsabiedrību darbinieku algas katru mēnesi publicēt internetā rosinājis “Vienotības” frakcijā strādājošais “Kustības “Par!”” deputāts Ints Dālderis. Deputāta priekšlikums paredz publicēt arī Latvijas Bankas un izglītības iestāžu darbinieku algas.  

Jau rudenī Saeimā negaidīti un pretēji valdības un atbildīgās komisijas lemtajam nobalsoja par grozījumiem, kas paredz ik mēnesi internetā publiskot valsts un pašvaldību institūciju visām amatpersonām un darbiniekiem izmaksātās summas.   Tagad Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu atkal vētī  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija saistībā ar citām izmaiņām, bet Dālderis iesniedza tam jaunu priekšlikumu.

Šobrīd internetā jau tiek publicēts valsts tiešās un pastarpinātās pārvaldes iestāžu darbinieku atalgojums ar vārdiem un uzvārdiem, taču Dālderis iecerējis krietni paplašināt to publiskajā sektorā strādājošo loku, uz kuriem attiektos likuma norma par algu publicēšanu.

Dālderis rosinājis padarīt publiskas arī skolu, Latvijas Bankas un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbinieku algas. Priekšlikums attiektos arī uz tādām kapitālsabiedrībām, kurās Latvijas valstij pieder visas kapitāla daļas.

Tas nozīmē, ka internetā katru mēnesi būtu jāpublicē arī, piemēram, „Latvenergo” un „Latvijas dzelzceļa” darbinieku algas.

“Protams, ka nodokļu maksātajam ir jāzina, kur tiek izmantoti viņa līdzekļi, un šis ir ļoti, man liekas, būtisks un svarīgs jautājums. Šeit [darbinieku] privātums nebūtu tas izšķirošais. Kā mēs tagad jau redzam, vismaz 10 tūkstošu Latvijas iedzīvotāju atlīdzība, kas strādā valsts sektorā, tiek publicēta, un nav bijusi neviena sūdzība par to no viņu puses nevienā instancē,” norādīja Dālderis.

Valstij piederošo uzņēmumu pārvaldību uzrauga Pārresoru koordinācijas centrs. Tā vadītāja vietnieks Vladislavs Vespers Dāldera priekšlikumu vērtē piesardzīgi.

Viņaprāt, valsts kapitālsabiedrībām pilnībā atklājot savu atalgojumu politiku, privātais sektors vieglāk darbiniekus varēs pārvilināt.

“Tas var potenciāli radīt risku, ka labākie darbinieki no valsts kapitālsabiedrībām tiek pārvilināti darbam privātajā sektorā, un šo valsts kapitālsabiedrību darbība var pat noteiktos gadījumos tikt negatīvi ietekmēta vai pat apdraudēta, ja tās ir specifiskas kompetences, noteiktas zināšanas, kuras ir ļoti ierobežotā apjomā pieejamas, tas var būt zināms risks,” pauda Vespers.

Ints Dālderis to gan neuzskata par pietiekami spēcīgu argumentu.

“Šis risks jau pastāv tāpat. Ja jau kāds ļoti grib kādu pieņemt darbā, tad jau, protams, iespējas viņam ir uzzināt tuvāk apmēram to atlīdzību. Tas jau nav tik milzīgs noslēpums, cik apmēram saņem cilvēks,” sacīja Dālderis.

Dāldera priekšlikums paredz, ka Ministru kabinets varēs noteikt, kuru kapitālsabiedrību darbinieku algas nav publicējamas valsts drošības vai komercnoslēpuma apsvērumu dēļ. Tas pats attiektos arī uz Latvijas Banku.

Tās pārstāvis Jānis Silakalns norādīja, ka bankā ir arī drošības dienests, kura darbinieku algas publicēt nedrīkst.

“Ja likumdevējs tā lemj un Ministru kabinets pieņem šos kritērijus, protams, Latvijas Banka pildīs likumu un valdības noteikumus, bet tiešām ir ļoti būtiski, lai šie drošības darbinieki un darbinieki, kas strādā ar skaidru naudu, netiktu pakļauti riskam un uz viņiem tiktu piemērots šis izņēmums,” sacīja Silakalns.

Dāldera priekšlikumu grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā skatīs Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Iepriekš - šā gada jūnijā - Saeima galīgajā lasījumā nolēma, ka valsts un pašvaldību iestādēm būs jāpublicē visu darbinieku atalgojums ar vārdiem un uzvārdiem internetā, bet prezidents šos grozījumus nodeva otrreizējai caurlūkošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti