Panorāma

Kvoruma trūkuma dēļ aptur Civilās savienības likumprojektu

Panorāma

Panorāma

Sankciju ietekmē Krievijas IKP samazināsies par 15 %

Sankciju ietekmē Krievijas iekšzemes kopprodukts šogad varētu sarukt par 15%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piektdien oficiāli stājušās spēkā jaunākās Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, kas paredz daļēju Krievijas naftas embargo. Eksperti spriež, ka starptautisko sankciju ietekmē Krievijas iekšzemes kopprodukts šogad varētu sarukt par 15%.

Eiropas Savienībai sankciju sestā kārta pret Krieviju nāca ļoti smagi, un pēdējā brīdī no sankcijām pakļauto personu saraksta Ungārija paspēja izsvītrot Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu.

Toties sankciju sarakstā ir bijusī vingrotāja Alīna Kabajeva, kas tiek uzskatīta par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sevišķi tuvu personu. Lielbritānija savā sankciju sarakstā Kabajevu bija jau iekļāvusi jau maijā.

ASV tikko noteikusi sankcijas arī pret luksusa jahtu firmu, kas apkalpo Putinam pietuvināto personu loku. Sankciju sarakstā ir arī Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova un tērauda magnāts Aleksejs Mordašovs.

Taču, kā jau bija paredzams, Krievijas oligarhi cīnās pretī. Vairāk nekā 20 oligarhi un politiķi iesūdzējuši tiesā Eiropas Savienības (ES) Padomi saistībā ar viņiem uzliktajām sankcijām pēc Krievijas iebrukuma. Viņu vidū ir arī bijušais futbola kluba “Chelsea” īpašnieks Romāns Abramovičs.

Iespējams, ka viņiem sekos arī citi, jo ES ir noteikusi aktīvu iesaldēšanu un ceļošanas aizliegumus vairāk nekā 1100 cilvēkiem un vairāk nekā 80 uzņēmumiem. Tiesvedība, visticamāk, ilgs mēnešiem, ja ne gadiem.

Krievijas ekonomika cieš ne tikai no Rietumu sankcijām. “Financial Times” raksta, ka Krievijas uzņēmumi piedzīvo tehnoloģiju krīzi, jo pusvadītāju un elektronikas piegādes ir traucētas. Pasaules lielākie mikroshēmu ražotāji, tai skaitā “Intel”, “Samsung”, “TSMC” un “Qualcomm”, pilnībā apturējuši savu darbību Krievijā.

Tāpēc trūkst jaudīgāko un lētāko mikroshēmu, ko izmanto automašīnu, sadzīves tehnikas un arī militārās tehnikas ražošanā. Tāpat arī Krievijas iespējas importēt ārvalstu iekārtas, kas satur šīs mikroshēmas, ieskaitot viedtālruņus un datu serverus, ir nopietni apgrūtināta. “Financial Times” ekonomisti rēķina, ka Krievijas kopprodukts šogad samazināsies par 15%.

Krievija uz šo problēmu ir reaģējusi, atļaujot ignorēt Rietumu preču zīmes un autortiesības, tai skaitā uzpērkot Rietumu iekārtas caur “melno tirgu” Āzijā. Bet arī šeit cenas dubultojušās un piegādes nav drošas. Turklāt par spīti tam, ka Ķīnas prezidents nav nosodījis Krievijas iebrukumu Ukrainā, vairākas ķīniešu kompānijas nolēmušās neeksportēt viedtālruņus uz Krieviju.

Savukārt “The Economist” raksta, ka Krievija oficiāli atļāvusi ignorēt izgudrojumu patentus, tai skaitā medikamentiem un tehnoloģijām, kas nāk no “nedraudzīgajām valstīm” – Eiropas Savienības dalībvalstīm, ASV un arī Ukrainas.

Esot jau saņemti vairāk nekā 50 vietējo pieteikumi reģistrēt uz savu vārdu tādus Rietumu zīmolus kā “Coca-Cola”, “Christian Dior” u.c. Krievija atļauj arī importēt tādas preces kā “iPhone” viedtālruņus, “Nintendo” spēļu konsoles, “Tesla” automašīnas bez to ražotāju ziņas.

Bet no noteiktajām sankcijām, protams, cieš arī paši Rietumi – ASV laikraksts “The Wall Street Journal” norāda, ka Krievijas naftas embargo ir ļoti riskanta Eiropas stratēģija, jo tas vēl vairāk uzkurinās jau tā augsto inflāciju.

KONTEKSTS: 

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Krievijas agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas. Daudzi rietumvalstu uzņēmumi nolēmuši aiziet no Krievijas tirgus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti