Sankciju dēļ Ventspilī apdraudēta 40 000 tonnu šķidrā amonjaka droša uzglabāšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijai noteikto sankciju dēļ uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas – šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka uzglabāšanu, aģentūrai LETA sacīja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

Pašvaldība līdz ar virkni citu adresātu – valsts atbildīgajām amatpersonām un institūcijām – saņēmusi divu Ventspils brīvostas uzņēmumu vēstules, ka izveidojusies bīstama situācija –

"Ventamonjaks" nav spējīgs veikt norēķinus, jo lielākais uzņēmuma patiesā labuma guvējs ir sankcionētais Krievijas miljardieris Dmitrijs Mazepins.

Līdz ar to "VK Terminal Services" līdz 22. aprīlim beigšoties finanses un nebūs iespējams norēķināties par elektroenerģiju un propāna gāzi. 

Vītoliņš skaidro, ka, ja "VK Terminal Services" paliek bez propāna gāzes un tiek atslēgts no elektrības, nav iespējams nodrošināt drošu amonjaka glabāšanu. Propāna gāzi, kas nepieciešama, lai nenodzistu lāpa un situācija būtu droša, esot iespējams saņemt tikai pēc 100% priekšapmaksas.

Vītoliņš pauž bažas, ka varētu atkārtoties 2005. gada 9. janvāra notikumi, kad līdz ar pārējo pilsētu "Ventamonjaks" vētras dēļ palika bez elektroenerģijas un radās apdraudējums cilvēku veselībai.

Pašvaldība nekādi nevar tieši iesaistīties šī jautājuma atrisināšanā, bet tiek apdraudēti pilsētas iedzīvotāji, tādēļ dome vērsusies pie Ministru prezidenta (MK), Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un citam atbildīgajām institūcijām.

Vītoliņš norāda, ka saņemtās atbildes neradīja pārliecību, ka apdraudējums tiks iespējami īsā laikā novērsts, tāpēc jautājums tika izskatīts 7. aprīlī domes sēdē un deputāti vienbalsīgi atbalstīja lēmumu pieprasīt valdībai iekļaut šo jautājumu savā darba kārtībā, lai rastu risinājumu, kas novērstu apdraudējumu Ventspils pilsētas un novada iedzīvotājiem.

Vairāk nekā puse jeb 55% "Ventamonjaka" kapitāldaļu pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam "Uralchem Freight Limited Kipra", kura patiesais labuma guvējs ir Mazepins.

Savukārt 45% pieder Latvijā reģistrētam uzņēmumam "Halcyon Capitals", kurā kā patiesais labuma guvējs ir norādīts bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga znots Jānis Austriņš.

Uzņēmums "VK Terminal Services" pieder kompānijai "VK Tranzīts", kuras lielākie īpašnieki pastarpināti ir Austriņš, Svetlana un Vladimirs Bespalovi, Jūlija Butrika, Egita Skuja un Sanda Dabare.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti