Panorāma

Rīgas domes bites gaida jaunos domniekus

Panorāma

Čiekurkalnā negrib justies kā nomalē

Sankcijas liedz salabot salūzušos dīzeļvilcienus

Sankcijas liedz salabot salūzušos dīzeļvilcienus; pasažieriem būs mazāk vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tehniskas problēmas skārušas divus dīzeļvilcienus, kuru rezerves daļas iegādāties liedz ASV noteiktās sankcijas vilcienu dzinēju ražotājam, norāda uzņēmums "Pasažieru vilciens". Līdz ar to pasažieriem jārēķinās, ka reisos var būt mazāk sēdvietu. Tāpēc uzņēmums aicina lietot sejas aizsegus, ja nav iespējams ievērot distanci. 

ĪSUMĀ:

  • ASV noteiktās sankcijas Krievijas valsts kompānija "Zvezda" liedz salabot dīzeļvilcienus.
  • Tas nozīmē, ka pasažieriem būs mazāk vietu.
  • "Pasažieru vilciens" aicina izmantot sejas maskas, ja nevar ievērot distanci vilcienā.
  • Jaunu dīzeļvilcienu iepirkums uzsākts. Vilcieni uz sliedēm varētu būt 2023. gadā.
  • Astoņu dīzeļvilcienu iegādei būtu vajadzīgi aptuveni 75 miljoni eiro. Naudu meklē.

"Pasažieru vilciens" izmanto dīzeļvilcienus maršrutos no Rīgas uz Daugavpili, Gulbeni, Valgu, Zilupi un Liepāju. No 22 vilcieniem septiņiem dzinējus ražojusi Krievijas valsts kompānija "Zvezda", ko ASV pērn iekļāva sankciju sarakstā. Diviem no vilcieniem tagad radušās tehniskas problēmas. Taču salabot tos nav iespējams, jo sankciju dēļ kompānija nevar piegādāt rezerves daļas.

"Rītos un vakaros, kad cilvēki dodas uz darbu un mājup, mēs parasti norīkojam garākus sastāvus – nevis trīs, bet sešu vagonu sastāvu. Ja šie vilcieni mūsu rīcībā samazinās, mēs varam norīkot tikai trīs vagonus, kur līdz šim bija seši.

Attiecīgi tad cilvēkiem nākas vairāk saspiesties, stāvēt kājās un viņiem visiem nebūs pieejamas sēdvietas,"

stāstīja "Pasažieru vilciena" pārstāve Agnese Līcīte.

Joprojām no ierindas izkritis ir arī dīzeļvilciens, kas 4. aprīlī cieta negadījumā ceļā uz Liepāju. Tam ir pamatīgi bojāts korpuss, un nav zināms, vai vilcienu vēl varēs ekspluatēt. Vienīgais risinājums esot pirkt jaunus dīzeļvilcienus.

"Dīzeļvilcienu iepirkums ir jau uzsākts. Šī gada maijā mēs izsludinājām iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu piegādi. Tuvākajā laikā tiks izsludināta otrā kārta, kurai kvalificējušies trīs pretendenti," norādīja Līcīte.

Ja līgumu izdosies noslēgt līdz gada beigām, jaunie dīzeļvilcieni uz sliedēm varētu parādīties 2023. gada beigās. Astoņu dīzeļvilcienu iegādei būtu vajadzīgi aptuveni 75 miljoni eiro.

"Mēs esam sagatavojuši Ministra kabineta rīkojuma projektu par ilgtermiņa saistību uzņemšanos. Tātad tas nozīmētu, ka būtu lēmums par finansējumu visam iepirkuma periodam.

Šobrīd rīkojuma projekts ir saskaņošanas stadijā ar Finanšu ministriju,"

pastāstīja Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova.

Tā kā saīsinātajos vilcienu sastāvos var rasties drūzma, Covid-19 ierobežošanai uzņēmums aicina pasažierus lietot sejas maskas. Īpaši aktuāli tas esot ap Rīgu, kad vilcienos iekāpj vairāk pasažieru.

KONTEKSTS:

Iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu piegādi “Pasažieru vilciens” izsludināja šogad maijā. Pieteikumu iesniegšanas termiņu nācās pagarināt līdz 19. jūnijam. AS “Pasažieru vilciens” plāno iepirkuma līgumu noslēgt līdz 2020. gada 31. decembrim. Pašlaik komisija, izvērtējot dīzeļvilcienu piegādes iepirkumam iesniegtos kandidātu pieteikumus, ir secinājusi, ka trīs no pieciem kandidātiem atbilst visiem nolikumā noteiktajiem atlases kritērijiem un tiek uzaicināti iesniegt savus piedāvājumus sarunu procedūras otrajā kārtā.

Jauni dīzeļvilcieni “Pasažieru vilcienam” nepieciešami, lai pēc iespējas drīzāk aizstātu šobrīd uzņēmuma rīcībā esošos DR1A modeļa vilcienus, kam ir ASV sankciju sarakstā iekļautā PAO “Zvezda” dzinēji.

Pašlaik Latvijai ir 22 dīzeļvilcieni. Pasažieru dīzeļvilcieni kursē Valmieras, Rēzeknes, Liepājas un Daugavpils virzienā.

Pirms vairākiem gadiem 22 miljonus eiro vērtajā projektā modernizēja dīzeļvilcienu sastāvu. Taču modernizētajos dīzeļvilcienos tika atklātas tehniskas problēmas. Turklāt par dīzeļvilcienu modernizāciju ierosināts kriminālprocess.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti