Sankcijām pakļautais «Rīga Fertilizer Terminal» noteiktajā termiņā nav izvedis no ostas potenciāli bīstamus minerālmēslus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sankcijām pakļautais SIA "Rīga Fertilizer Terminal" (RFT) noteiktajā termiņā līdz 30. jūnijam nav izvedis no ostas potenciāli bīstamus minerālmēslus, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Kā skaidro VVD pārstāve, izvešana nav bijusi iespējama, pamatojoties uz to, ka uzņēmuma iesniegtie darījuma dokumenti un to redakcijas, kuras pašlaik vēl vērtē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), nav akceptējamas un rada pamatotas bažas par iespējamu sankciju likumu apiešanas risku, ja tie tiktu saskaņoti.

Saistītās kompetentās institūcijas ir organizējušas tikšanās ar RFT, informējot par trūkumiem iesniegtajā dokumentācijā un nepieciešamajiem papildinājumiem.

Ņemot vērā, ka uzņēmums ir atbildīgs par atbilstošu drošības pasākumu izpildi kravas uzglabāšanā, savukārt pati krava pieder arī sankciju skartai personai, VVD ir brīdinājis RFT un kravu īpašniekus par aizvietotājizpildes piemērošanu - kravu pārvietošanu.

Vienlaikus gadījumā, ja uzņēmums nevarēs nodrošināt drošu bīstamās vielas uzglabāšanu un kravas izvešanu saprātīgā termiņā, samazinot augstus avārijas iestāšanās riskus, VVD neizslēdz iespēju virzīt priekšlikumu bīstamās kravas pārņemšanai valsts atbildībā, brīdina VVD.

VVD pārstāve norāda, ka terminālis nodrošina paredzētos drošības pasākumus atbilstošā apjomā un drošības riski pašlaik nepastāv. Kravas izvešanas sākšanas priekšnosacījums ir atbilstoši sagatavoti darījumu dokumenti un to apstiprināšana saistītajās kompetentajās iestādēs.

Neskatoties uz pirmā termiņa kavējumu, VVD sagaida, ka izvešanas darbi tiks veikti gala termiņa laikā, kas, pamatojoties uz iepriekš izdoto lēmumu, ir 30. augusts.

KONTEKSTS:

"Rīga Fertilizer Terminal" darbojas Kundziņsalā. Vairākas Rīgas ostas apkaimē dzīvojošo pārstāvošās organizācijas iepriekš centušās nepieļaut amonija nitrāta minerālmēslu pārkraušanu "Rīga Fertilizer Terminal" terminālī Kundziņsalā. Iedzīvotāju satraukums pieauga pēc sprādziena Teksasas minerālmēslu ražotnē 2013. gadā, kā arī pēc 2020. augustā notikušā milzīgā sprādzienā ostas rajonā Libānas galvaspilsētā Beirūtā, kur vienā no noliktavām vairākus gadus glabātas 2700 tonnas amonija nitrāta.

Saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā sankcijām pakļauts koncerna "Uralhim" vadītājs Dmitrijs Mazepins, kurš ir patiesais labuma guvējs četros Latvijas uzņēmumos. Divi no uzņēmumiem ir termināļi Rīgā un Ventspilī, kas saistīti ar bīstamu vielu uzglabāšanu un pārkraušanu. Rīgā runa ir par "Riga Fertilizer Terminal," kas gadā kopumā drīkst apgrozīt 1,2 miljonus tonnu bīstamo amonija nitrātu saturošus minerālmēslus, bet Ventspilī – SIA "Ventamonjaks" terminālī rezervuāros jūras krastā tiek uzglabāts tūkstošiem tonnu amonjaka.

VVD 27. maijā apturēja SIA "Rīga Fertilizer Terminal" piesārņojošās darbības atļauju, kas izsniegta īslaicīgai minerālmēslu uzglabāšanai un pārkraušanai Rīgas brīvostas teritorijā. Uzņēmumam piemēroto sankciju dēļ iestrēgušas komerckravas ar 113 000 tonnām minerālmēslu, kas ir klasificējama kā bīstama krava.

Sašķidrinātais amonjaks no Ventspils ostas termināļa ir izvests. VVD uzdevis "Ventamonjakam" sākt termināļu atbrīvošanu no amonjaka tehnoloģiskā atlikuma. Uzņēmums apliecinājis, ka terminālī arī pēc tā iztukšošanas paliek tehnoloģiskais atlikums – aptuveni 3000 tonnas amonjaka.

"Ventamonjakam" uzdots nekavējoties uzsākt amonjaka pārkraušanas kompleksa apstādināšanu un ekspluatācijas pārtraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem. Līdz šī gada 30. jūnijam uzņēmumam jāiesniedz VVD detalizēts plāns ar konkrētiem termiņiem un finanšu aprēķiniem šo darbību nodrošināšanai. Darbi jāuzsāk ne vēlāk kā šā gada 1. jūlijā un jāpabeidz ne vēlāk kā 31. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti