Samazinās benzīna, bet pieaug dīzeļdegvielas patēriņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pagājušā gada laikā, salīdzinot ar 2011.gadu, ir sarukuši akcīzes nodokļa ieņēmumi par benzīnu, bet palielinājušies par dīzeļdegvielu un sašķidrināto naftas gāzi, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotā statistika.

Kopumā pagājušajā gadā akcīzes nodoklī par naftas produktiem ir iekasēti 256,67 miljoni latu, kas ir par 2,32 miljoniem latu jeb par 1% vairāk nekā 2011.gadā. Akcīzes nodokļa ieņēmumi dīzeļdegvielai palielinājušies par 8,6 miljoniem latu jeb par 5%, savukārt sašķidrinātajai dabas gāzei, ko izmanto kā degvielu, ieņēmumi palielinājušies par 1,24 miljoniem latu, kas ir par 55%. Tikmēr nodokļu ieņēmumi samazinājušies par benzīnu - tie ir par 7,51 miljonu mazāki nekā 2011.gadā.

Ja 2011.gadā akcīzes nodoklī par benzīnu iekasēti 94,57 miljoni latu, pagājušajā gadā tie bija 87 miljoni latu, par dīzeļdegvielu iekasēti 174,9 miljoni latu, kamēr 2011.gadā - 166,3 miljoni latu.

VID skaidro, ka akcīzes nodokļa ieņēmumus pagājušajā gadā ietekmējušas naftas produktu patēriņa struktūras izmaiņas, proti, ir pieaudzis dīzeļdegvielas un naftas gāzes īpatsvars, attiecīgi samazinoties benzīna īpatsvaram kopējā patēriņā - naftas produktus ar lielāku akcīzes nodokļa likmi aizstāj produkti ar zemāku akcīzes nodokļa likmi. Ietekme bijusi arī patēriņam nodoto naftas produktu apjoma pieaugums par 2% salīdzinājumā ar 2011.gadu un akcīzes nodokļa likmes palielināšana benzīnam 2011.gada 1.jūnijā.

Kopumā pagājušajā gadā patēriņam Latvijā tika nodoti 1,18 miljardi tonnu naftas produktu. Ja palielinājies patēriņam nodotās dīzeļdegvielas un sašķidrinātās dabas gāzes apjoms, benzīnam tas sarucis par 11%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti