Samazina siltumu telpās un izslēdz trešdaļu laternu. Kā pašvaldības Latgalē taupa energoresursus?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Energoresursu taupīšanai Latgalē samazina siltumu telpās un izslēdz trešdaļu laternu. Kādā pilsētā laternas vairs nedeg tik spoži, citur naktī ir izslēgtas vispār. Taupot elektrību, pašvaldības saīsinājušas arī svētku dekorāciju izgaismošanas laiku. 

Telpās izmanto "dienas un nakts režīmu"

Energoresursu taupības nolūkos Latgales pašvaldības pazemina temperatūru iekštelpās. Tas attiecas ne tikai uz dzīvokļiem, bet arī uz administratīvajām ēkām, kur domes darbinieki tiek aicināti regulēt siltumu savās darba vietās. Tā, piemēram, apgaismojuma un datortehnikas izslēgšanu, atstājot darba vietu, vai dienas un nakts režīma iestatīšanu telpu apsildei. Daudzās pašvaldības iestādēs ir noteiktas telpas, kurās var lietot "dienas/nakts režīmu" vai arī maksimāli samazināt temperatūru, piemēram, palīgtelpās vai sanāksmju telpās, kad tās netiek izmantotas. 

Siltummezglos, kur uzstādītas elektroniskās vadības sistēmas, pašvaldības automātiski pazemina temperatūru telpās – brīvdienās, darba dienas noslēgumā un paaugstinot pirms darba dienas sākuma. 

Rēzeknes pilsētas domē norādīja, ka administrācijas ēkā

darba dienās gaisa temperatūra kabinetos pazemināta līdz 19 grādiem, gaiteņos – vēl zemāk. Naktīs un brīvdienās temperatūra ir līdz 17 grādiem. Tāpat arī skolās un bērnudārzos.

Pašvaldības izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis" Latgales vēstniecības "Gors" vadītāja Diāna Zirniņa stāstīja: "Pašlaik esam spējuši samazināt elektroenerģijas patēriņu par 35% attiecībā pret vidējo gada patēriņu. Elektroenerģijas patēriņu septembrī samazinājām gandrīz uz pusi. (..) Ir samazināta ventilācijas sistēmu darbība, tomēr ilgtermiņā nevaram to pilnībā atslēgt, domājot par ēkas stāvokli. Tiesa, apmeklētājiem, māksliniekiem jau dažus mēnešus nav arī siltā ūdens."

Rēzeknes pilsētas domes energopārvaldniece Daina Bārdule uzsvēra, ka temperatūras pazemināšana pat par vienu grādu ļauj samazināt rēķinu par siltumenerģiju par 5%.

Katra trešā laterna izslēgta

Daudzviet jau iepriekš bija uzstādīti gaismas sensori, kas palīdz lieki netērēt elektroenerģiju, tāpat pilsētās un novadu centros tiek ierobežots arī laternu skaits un apgaismojuma laiks. 

Līvānu pilsētā energoefektīvais apgaismojums darbojas 70% apmērā. Tas nozīmē, ka tiek izslēgta katra trešā laterna un samazināta apgaismojuma intensitāte. 

LSM noskaidroja, ka Preiļu novadā automātiski uzstādīts ielu apgaismojuma izslēgšanās laiks: no svētdienas līdz ceturtdienai plkst. 22.30, un piektdien, sestdien – pusstundu pēc pusnakts, savukārt apgaismojums tiek ieslēgts plkst. 4. Tātad Preiļu ielās pilnīga tumsa ir no aptuveni pusnakts līdz četriem rītā.

Šobrīd iesniegts projekts Preiļu pilsētas ielu apgaismojuma atjaunošanai un viedās vadības sistēmas uzstādīšanai, lai turpmāk varētu pilsētu izgaismot arī naktī, skaidroja domē.

Rēzeknes pilsētā uzstādītas LED laternas ar dimmēšanas funkciju, tas ļauj nevis izslēgt apgaismojumu, bet tikai samazināt apgaismojuma jaudu. Tas ļauj ietaupīt aptuveni 100 kWh diennaktī, norādīja domē.

Daugavpils pilsētā šobrīd atslēgtas gaismas iluminācijas, Vienības tilta dekoratīvais apgaismojums, samazināta apgaismojuma intensitāte Daugavpils promenādēs un rūpniecības zonās. Pašvaldībā norādīja, ka apgaismojuma intensitātes samazināšana neietekmē transporta un cilvēku satiksmes drošību, jo ielu krustojumi, gājēju pārejas, sabiedriskā transporta stāvvietas tiek apgaismotas.

Arī Ziemassvētku dekoratīvais apgaismojums pilsētās šogad būs samazināts: tas degs īsāku laiku un būs izgaismots mazāk dienu nekā parasti.

Rēzeknē nolemts atteikties arī no vairāku ēku vakara apgaismojuma, to ieslēgs tikai svētkos.

KONTEKSTS

Par nepieciešamību taupīt enerģiju iepriekš vienojās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji, lai samazinātu atkarību no Krievijas gāzes. ES plāno līdz gada beigām par vismaz divām trešdaļām samazināt atkarību no Krievijas gāzes. Tādēļ dalībvalstīm ieteikts samazināt dabasgāzes patēriņu par vismaz 15%. Tas ļautu labāk sagatavoties ziemai un nogādāt krātuvēs vairāk gāzes.

Par energoresursu taupību jau paziņojusi Latvijas galvaspilsēta Rīga. Arī citas pašvaldības meklē iespēju taupīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti