Salnavā ar vietvaras atbalstu jauniešu biznesam Kristīne Kroiče izveido stādaudzētavu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sešu gadu garumā Kārsavas novada pašvaldība ar biznesa ideju konkursa “Step up!” starpniecību palīdz novada jauniešiem uzsākt uzņēmējdarbību. Kārsavas novada Salnavā Kristīne Kroiče, kuras pamatdarbs ir saistīts ar medicīnu, pie savas mājas ierīkojusi stādaudzētavu, kur audzē un jau arī realizē pārsvarā ziemciešu stādus.

Stādaudzētava kā izaicinājums

Salnavā ar vietvaras atbalstu jauniešu biznesam Kristīne Kroiče izveido stādaudzētavu
00:00 / 05:15
Lejuplādēt

“Iepriekšējiem saimniekiem te bija pļava. Mēs te sakopām visu un izveidojām dārzu. Te ir ziemcietes, kas ir zemākas, paklājveida. Iepriekšējie augi nozied, un klāt nāk arī jaunie ziedi. Tos smuki var izmantot akmeņdārziem, tāpat arī kapiņiem,” par savu lepnumu – lielo puķu dārzu – stāsta salnaviete Kristīne Kroiče.

Kristīne kopā vīru un diviem bērniem dzīvo pašā Salnavas ciemata malā. Apkārt pļavas, un uz to fona turpat pie privātmājas garāmgājējus un arī pašus saimniekus priecē rozā, sarkanu, violetu, dzeltenu puķu klāsts.

“Viss sākas ar izaicinājumiem. Dzīvojām pa Rīgu. Es pati no Siguldas puses, vīrs no Kārsavas novada. Rīga ir Rīga, bet tomēr gribējās uz laukiem. Tad bija jāizvēlas: Siguldas puse vai vīra dzimtā puse. Nolēmām, ka brauksim uz šejieni,” stāsta Kristīne.

Viņasprāt, Latgalē ir izdevies atrast nelielu brīvu biznesa nišu, jo pierobežā puķu stādu audzētājiem ir, kur izplesties. Puķu audzēšana viņi nav sveša lieta, jo pieredze gūta Siguldas pusē esošajā stādaudzētavā “Baižas”.

“Mana skolotāja ir Maija Baiža. No 12 gadu vecuma ar viņas meitu mēs draudzējāmies, un man pie viņiem tik ļoti patika. Es pie viņiem diezgan bieži ciemojos un dzīvojos. Un patiesībā pie viņiem es to visu arī iemācījos. Nav īsti grāmatas lasītas, bet tie ir cilvēki, kuri iedvesmojuši, iemācījuši mīlestību pret puķēm. Tas tāds pozitīvs vīruss,” stāsta Kristīne.

Kristīne Kroiče, veidojot savu piemājas akmeņdārzu un puķudobes, secinājusi, ka tuvākajā apkārtnē ziemcietes nemaz tik viegli nav nopērkamas. Tā radusies ideja par savu stādu audzētavu.

“Dzirdējām, ka Kārsavas novadā ir konkurss “Step up!” un lecām vilcienā iekšā. Cīņa pašai ar sevi bija diezgan liela, jo atkal jauns izaicinājums. Taču veiksmīgi tikām uz priekšu. Izmantojām pašvaldības piedāvāto iespēju – Rēzeknes inkubatoru. Un, pateicoties viņiem, to projektu izdevās uzrakstīt daudz stiprāku,” stāsta stādu audzētāja.

Triju gadu laikā kopš stādaudzētavas “Pārkalnes” izveidošanas Kristīne Kroiče atzīmē, ka te audzētās puķes pamazām jau kļūst pazīstamas.

“Pamatstādi mums nāk no stādu audzētavas “Baižas”. Te uz vietas mēs audzējam šobrīd ap 30 šķirnes: 10 flokšu šķirnes un monardas arī pie desmit šķirnēm. Tās ir tās populārākās puķes. Pārējās mēs pamazām pievienojam klāt – īrisus, dienziedes. To vēl nav tik daudz, un tirgū pagaidām vēl nelaižam, lai saprastu, kā ir, lai drošāk būtu, kad dodam pircējam. Un, protams, vēl citas ziemcietes: lauztās sirdis baltas, sarkanas, rozā. Un graudzāles arī mums ir,” stāsta Kristīne.

Atbalsts jaunajiem uzņēmējiem

Kārsavas novada Tūrisma speciāliste Inga Zagorska zina visus jauniešus, kuri sešu gadu garumā, kamēr pašvaldībā notiek jaunajiem uzņēmējiem paredzētais konkurss, ir realizējuši savu ideju un uzsākuši uzņēmējdarbību.

“Tā ir ļoti laba iespēja jauniešiem pārbaudīt sevi un savu biznesa ideju, tās dzīvotspēju tieši caur šo konkursu.

Līdzfinansējums 2000 eiro apmērā, ko sniedz pašvaldība, ir gana pietiekams, lai sāktu darboties un, nopelnot papildu līdzekļus, uzbūvētu pamatu uzņēmējdarbībai,” saka Zagorska.

Kristīne Kroiče ir 2017. gada laureāte, kura saņēma konkursa finansējumu. “Šo gadu laikā ir patīkami skatīties, kā ģimenes uzņēmums attīstās un plaukst. Un šobrīd viņiem jau ir mājaslapa, kur var apskatīties piedāvājumu, un arī tirdziņos iegādāties stādus. Tā ka ir ļoti patīkami sekot šai attīstībai,” saka Zagorska.

Sešu gadu laikā Kārsavas novada pašvaldības atbalstu dažādu projektu realizēšanai ir saņēmusi 26 novada jaunieši. Vairākas biznesa idejas izrādījušās tiešām veiksmīgas. Arī Kristīne Kroiče, raugoties nākotnē, ar vīra un citu radinieku atbalstu plāno stādu audzētavu, kas tagad izvietojusies pushektāra platībā, paplašināt un audzēt ne tikai zemcietes, bet arī vasaras puķes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti