Salaspils daudzdzīvokļu nams saņems līdz šim lielāko renovācijas atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Salaspilī ceturtdien, 17.maijā, uzsākta līdz šim Latvijā vērienīgākā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas renovācija. Mājas atjaunošana notiek "Altum" īstenotajā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes (DME) programmā, un mājas remontdarbiem ir piešķirts līdz šim brīdim lielākais grants – vairāk nekā 700 000 eiro, informē "Altum".

1971.gadā celtajā daudzdzīvokļu mājā Salaspilī, Daugavas ielā 2, ir 120 dzīvokļi, un tā ir kritiskā tehniskā stāvoklī. Nama renovācijā kopumā tiks ieguldīti virs 1,5 miljoniem eiro, no kuriem 722 000 ir "Altum" grants jeb dāvinājums no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem. Programmas līdzfinansējumu aizdevuma veidā nodrošina "Swedbank", izmantojot "Altum" garantiju 578 000 eiro apmērā.

Ēkas renovācija ir līdz šim apjomīgākais projekts "Altum" daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā. Renovācijas laikā ne tikai uzlabos energoefektivitāti, bet, ņemot vērā mājas kritisko tehnisko stāvokli, arī renovēs kompleksa ēku, tai skaitā nostiprinās ēkas ārsienas, pārvelkot tās ar metāla stiepli.

Tāpat plānots siltināt ēkas ārsienas, kā arī jumta un pagraba pārsegumu. Siltuma zuduma samazināšanas nolūkā nomainīs logus, kāpņu telpu stikla blokus un ieejas durvis. Renovācijas procesā regulēs un balansēs apkures sistēmas, kā arī atjaunos novecojušo maģistrālo apkures cauruļvadu siltumizolāciju. Arī uzlabos ventilācijas sistēmu un uzstādīs rekoperācijas iekārtas.

"Altum" norāda, ka pēc būvdarbu beigām plānots, ka Daugavas ielas 2 nama iedzīvotāji ietaupīs līdz 50% no kopējā mājas siltumenerģijas patēriņa.

Līdz ar mājas kompleksu renovāciju iedzīvotājiem būs iespējams samazināt arī citus maksājumus, piemēram, nebūs nepieciešami uzkrājumi ārkārtas remontiem. Ēkas rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt 2019.gada vidū.

"Mūsu primārais uzdevums ir sakārtot mājas tehnisko stāvokli un samazināt enerģijas patēriņu ēkai. Svarīgs uzdevums ir arī iedzīvotājiem izprast kopīpašuma jēdzienu – katrs ir atbildīgs par visas ēkas tehnisko un vizuālo izskatu, tāpēc ir patiess gandarījums, ka kādas mājas iedzīvotāji spēj vienoties par savas mājas atjaunošanu un veidot sakārtotu vidi un skaistu Salaspili," skaidro uzņēmuma “Salaspils siltums" valde locekle Ina Bērziņa-Veita.

"Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš norāda, ka līdz šim jau noslēgusies vairāku ēku atjaunošana visā Latvijā – Siguldā, Rīgā, Mundigciemā, Jelgavā. Vēl vairāk nekā 50 ēkās šobrīd norit rekonstrukcijas darbi.

"Visaktīvāk pieteikumus sava mājokļa siltināšanai šobrīd ir iesnieguši Rīgas un Rīgas reģiona iedzīvotāji, kam seko Liepāja, Valmiera, Jelgava un citas pilsētas.

Kopumā esam saņēmuši jau 330 pieteikumus," piebilda Salmiņš.

"Altum" DME programmā māju renovācijai ir saņemti pieteikumi no iedzīvotājiem šādās Latvijas pilsētās – Rīgā (135), Liepājā (87), Valmierā (47), Jelgavā (35), Rēzeknē (14), Jēkabpilī (6), Gulbenē (4), Daugavpilī (1) un Ventspilī (1). 

Programmai līdz 2022.gadam Eiropas Reģionālās attīstības fondā būs pieejami 166 miljoni eiro. Līdz šim visiem 330 pieteikumiem rezervēti apmēram 50 miljoni eiro.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma Latvijā darbojas kopš 2016.gada septembra. Ar tās atbalstu visā Latvijā piecu gadu laikā plānots atjaunot vairāk nekā 1000 daudzdzīvokļu māju. Līdz 50% izmaksu, ko tērēs māju energoefektivitātes uzlabošanai, iedzīvotāju vietā segs no ES līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi, norāda "Altum".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti