Dienas ziņas

Rīga – radioloģijas galvaspilsēta

Dienas ziņas

VDK dokumentu komisijas naudas izlietojums bažas nerada

Salaspilī pieaugs NĪN par tukšajiem dzīvokļiem

Salaspilī pieaugs «mājokļa nodoklis» par tukšajiem dzīvokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Cīņā par iedzīvotāju skaitu novadā, no kā atkarīgs arī finansējuma apjoms pašvaldības budžetā, iesaistās arī Salaspils. No nākamā gada 1. janvāra dzīvokļiem, kuros nebūs deklarēta neviena persona, nekustamā īpašuma nodoklis būs 1,5% no kadastrālās vērtības līdzšinējo 0,2% vietā.

Vēl pirms gada Salaspils novada dome nevēlējās sekot ne Rīgas, ne Carnikavas piemēram, motivējot iedzīvotājus deklarēties pašvaldībā, kurā reāli dzīvo, ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes spēku. Tomēr tagad šāds lēmums pieņemts.

“Mēs mainījām domas tāpēc, ka mēs pēdējā pusgada laikā analizējām situāciju ar dzīvokļu tirgu Salaspils pilsētā un konstatējām, ka vairāk nekā 600 dzīvokļos pilsētā nav nevienas deklarētas personas. Tajos noteikti dzīvo cilvēki, kuri vienkārši viena vai otra iemesla dēļ nav deklarējušies, savukārt tie ieguldījumi, kas nepieciešami infrastruktūras sakārtošanai, lielā mērā nāk no deklarēto personu makiem,” norāda Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (“Vienotība”).

No 2018. gada 1. janvāra par dzīvokļiem kuros nebūs deklarēts neviens iedzīvotājs, NĪN būs 1,5% no kadastrālās vērtības. Domē lēš, ka vidēji tukšo dzīvokļu īpašniekiem tas nozīmē sadārdzinājumu no līdzšinējiem 30 eiro līdz 100 eiro.

Deklarētie iedzīvotāji lielākoties arī šādu normu atbalsta, jo tādējādi vairāk naudas varētu dabūt pagalmu ceļu remontiem.

“Redziet, mūsu ceļu vajag taisīt, un pašvaldība dod labu naudu par katru mājā deklarēto. Ap 300 eiro, ja ir uzrakstīts labiekārtošanas projekts,” stāsta salaspiliete Ludmila.

Pretējās domās gan ir tie, kuri Salaspilī nav deklarēti.

“Nē, ziniet, man liekas, ka vajag kā agrāk. Kad bija pieraksts, tad viss bija vienkāršāk un saprotamāk,” pauda rīdziniece Olga.

Pašreiz paaugstinātais NĪN gan neattiekšoties uz lauku teritoriju, kā arī vasarnīcām un privātmājām visā novadā. Tomēr pašvaldības budžets jau varētu tikt papildināts par vairāk nekā 100 000 eiro. “NĪN ir tikai apmēram 10% no pašvaldības budžeta, bet tā daļa, kas pašvaldības budžetā tiek iemaksāta kā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, būs krietni lielāka un būtiskāka,” norāda Čudars.

Carnikavā NĪN likme 1,5%  īpašumos, kur neviens nav deklarēts, ieviesta 2016. gada 1. janvārī, un rezultāts esot jūtams.

Pašreiz tas gan neattiekšoties uz lauku teritoriju, kā arī vasarnīcām un privātmājām gan pilsētas, gan lauku teritorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti