Panorāma

Atkritumu monopols "pa sētas durvīm"

Panorāma

Latvijai nacionālais stends aizsardzības industrijas izstādē

Salaspilī atklāts Baltijā vienīgais saules enerģijas parks

Salaspilī atklāts lielākais saules enerģijas parks Baltijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Salaspilī atklāts Baltijā vienīgais un līdz šim lielākais saules paneļu parks, kurā tiks ražota siltumenerģija pilsētas apkurei. Uzņēmuma “Salaspils siltums” pārstāvji atzīst, ka jaunās iekārtas dos ieguldījumu ne tikai izmešu samazināšanā, bet jau drīzumā ļaus samazināt apkures tarifus iedzīvotājiem.

Ja līdz šim ūdens sildīšanai domātos saules enerģijas paneļus vairāk bija ierasts redzēt pie privātmājām, tad Salaspilī tie pirmo reizi tiks izmantoti centralizētajā siltumapgādē. Te tā ir daļa no vairāk nekā septiņu miljonu eiro vērta siltumenerģijas ražotnes attīstības projekta, kas ļaus efektivizēt pilsētas siltumapgādi.

Latvijā pirmo un vienīgo saules enerģijas parku veido vairāk nekā 1700 saules paneļu. Tie spēj sasildīt siltuma nesēju līdz pat 90 grādu augstai temperatūrai. Mākoņainā laikā temperatūra varētu sasniegt aptuveni 70 grādus. Ar parku nepietiek, lai nodrošinātu pilnu Salaspils apkuri, taču ir iespējams nodrošināt silto ūdeni katra pilsētas iedzīvotāja mājās.

“Salaspils siltumā” galvenokārt apkures un siltā ūdens ražošanai izmanto šķeldu, lielā aukstumā kā papildu kurināmais tiek izmantota arī dabasgāze. Saules paneļi vasarā ļaus šīs iekārtas nedarbināt.

"Tā būs piektā daļa no visas patērētās siltumenerģijas," pastāstīja "Salaspils siltuma" valdes locekle Ina Bērziņa-Veita.

"Salaspils siltuma" pārstāvji skaidroja, ka ideja aizgūta no Dānijas, kur šādi saules enerģija siltumapgādē tiek izmantota vairāk nekā 30 gadus. Tāpēc Salaspilī izvēlēta Dānijā ražotā tehnoloģija.

"Protams, ka nākotnē būs pieejami vēl efektīvāki saules paneļi, tomēr jau tagad sasniegtie energoatdeves rādītāji ir ļoti augsti. Tāpēc jauno tehnoloģiju efektivitāte neaugs tik strauji, lai gan mērķis ir iegūt simtprocentīgu atdevi," stāstīja uzņēmuma "Arcon-Sunmark" pārstāvis Baltijā Leo Holms.

Ieguvumi no saules enerģijas izmantošanas apkurē jau drīzumā tiek solīti arī iedzīvotājiem.

"Mums ir cerība - un "Salaspils siltums" pie tā strādā -, lai drīzumā to iesniegtu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), ņemot vērā jaunās izmaksas, kas nav tikai paša ''Salaspils siltuma'', bet arī Eiropas Savienības. Tas samazinājums varētu būt 5-8%," skaidroja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars ("Vienotība").

Pagaidām šis ir vienīgais šāda veida saules siltumenerģijas parks Latvijā, tiesa, kopš projekta sākuma par to intensīvi interesējās arī citu pilsētu siltumuzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti