Sākta izmeklēšana par Luksemburgas nodokļu līgumu ar «Mc Donald's»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā sākusi izmeklēt Luksemburgas noslēgto nodokļu līgumu ar ASV ātrās ēdināšanas gigantu „Mc Donald’s”. Pastāv aizdomas, ka, izmantojot 2009.gadā noslēgto līgumu, „Mc Donald’s” izvairījies no peļņas nodokļa maksāšanas par ienākumiem, kas gūti no franšīzes maksājumiem, ko Eiropā un Krievijā strādājošie ātrās ēdināšanas uzņēmumi maksā par tiesībām izmantot „Mc Donald’s” zīmolu.

Turpinot pētīt Luksemburgas piekopto nodokļu praksi, kas daudzām globālajām kompānijām ļāvusi krietni samazināt peļņas nodoklī maksājamās summas, Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sākusi izmeklēt Luksemburgas noslēgto vienošanos ar ASV kompāniju „Mc Donald’s”.

Pastāv aizdomas, ka, balstoties uz šo vienošanos, pasaulē pazīstamākā ātrās ēdināšanas restorānu tīkla franšīzes īpašniekiem uz nodokļu rēķina izdevies ieekonomēt miljonos mērāmas summas.

„Tas, ko mēs izmeklējam, ko Komisija pēta, ir nodokļu piemērošanas noteikumi, kurus Luksemburgas iestādes izdeva 2009.gadā. Ar tiem „Mc Donald’s” franšīzes devēji Eiropā tika atbrīvoti no ienākuma nodokļa maksāšanas Luksemburgā. „Mc Donald’s” attaisnojas, atsaucoties uz Luksemburgas un ASV noslēgto līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu. Tomēr tā vietā, lai novērstu dubultu aplikšanu ar nodokļiem, nodokļu noruna būtībā apstiprina, ka ienākumi, kas netika aplikti ar nodokļiem Luksemburgā, nebija apliekami ar nodokļiem arī ASV. Tagad mēs izmeklēsim, vai, piešķirot šādas priekšrocības „Mc Donald’s” fransīžes īpašnieki, Luksemburgas iestādes nav „Mc Donald’s” izrādījušas pretimnākšanu, kas nav bijusi pieejama citām kompānijām, kas atrodas līdzīgā faktiskajā un juridiskajā situācijā,” norādīja Eiropas Komisijas runasvīrs Rikardo Kardoso.

Jau vēstīts par tā dēvēto „LuxLeaks” skandālu, kad atklātībā nonāca informācija par to, ka, izmantojot Luksemburgas nodokļu sistēmu, vairāki simti globālo kompāniju ir būtiski samazinājušas peļņas nodokļa maksājumus. Tāpēc Eiropas Parlaments šā gada izveidoja īpašu komiteju, kas izvērtē vairākās Eiropas Savienības valstīs praktizēto nodokļu atlaižu piemērošanu.

Jau pirms diviem mēnešiem Eiropas Komisija paziņoja, ka plaši pazīstamajam ASV kafejnīcu tīklam „Starbucks” būs jāatmaksā nenomaksātus nodokļus aptuveni 30 miljonu eiro apmērā. Izmeklēšanas sāktas arī pret vairākām citām ASV kompānijām, tostarp datortehnikas un mobilo tālruņu ražotāju „Apple”.

Rikardo Kardoso gan noliedz pieņēmumu, ka Eiropas Komisija īpaši izmeklē tieši ar ASV kompānijām slēgtās nodokļu vienošanās: „Manuprāt, jebkuri pieņēmumi par to, ka mēs īpaši vēršamies pret ASV kompānijām, ir nepamatoti un nepatiesi. Eiropas Savienības konkurences noteikumi, tostarp arī noteikumi par valsts atbalstu, attiecas uz visām kompānijām, kas strādā Eiropas vienotajā tirgū, neatkarīgi no tā, vai tās ir lielas, vai mazas, un neatkarīgi no tā, vai tās ir ES, Japānas kompānijas vai Ķīnas kompānijas. Ja jūs vēlaties strādāt Eiropas Savienībā, jums jāievēro konkurences noteikumi ES.”

Nodokļu atlaižu piemērošanu, kuras dēļ Luksemburga tagad nereti tiek pielīdzināta tā dēvētajām nodokļu paradīzēm, šī valsts sāka īstenot laikā, kad tās valdību vadīja pašreizējais Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti