Sākoties lauku darbu sezonai, pietrūkst strādnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākoties aktīvajai lauku darbu sezonai, lauksaimniecībā ievērojami pieaug nepieciešamība pēc darbaspēka.

Slaucējas un traktoristi, kā arī augļu un dārzeņu lauku ravētāji un vēlāk jaunās ražas vācēji kļūst par pieprasītākajām vakancēm lauku saimniecībās. Lai arī laukos valda bezdarbs un cilvēki gadiem ir bez darba, tomēr paradokss ir tāds, ka zemnieki piemērotus strādniekus saviem sezonas darbiem nespēj atrast. „Tas ir riņķis, pa kuru mēs dancojam jau ilgi”, tā šo situāciju raksturo lauku attīstības speciālisti.

Interese no lauksaimniekiem par sezonas darbu veicējiem arī lauku konsultāciju centros ir jaušama. Tomēr, lai arī laukos valda bezdarbs un nereti Latgales pagastos oficiāli bez darba ir pat ceturtā daļa iedzīvotāju, situācijās, kad darba rokas ir nepieciešamas, tiem pašiem lauksaimniekiem, to nav, tam ir savi skaidrojumi, saka lauku attīstības konsultants Artis Simanovičs.

Turklāt aug arī zemnieku prasības un lielākoties vienkāršs lauku cilvēks, pat savs kaimiņš, pat nespēj pretendēt un šiem sezonas darbiem, stāsta Simanovičs.

Bezdarbnieku rindās, arī Nodarbinātības valsts aģentūras datu bāzēs šādu lauksaimniecības profesionāļu tikpat kā nav, taču tiem aktīvajiem lauku cilvēkiem, piemēram ekonomistiem vai ierēdņiem, kas zaudējuši darbu šobrīd tiek piedāvāts sākt savu biznesu, arī šobrīd laukus centros tiek konsultēti šādi cilvēki.

Tie varētu būt gan mazie mājražotāji, kāda pakalpojuma sniedzēji, kaut vai frizieri laukos. Tomēr tas nerisina sezonas darbu veicēju problēmu zemnieku saimniecībās. Lielākoties, kā rāda pieredze, zemniekiem talkā šajā laikā nāk palīgos bērni, jo ir grūti uzticēties svešiem cilvēkiem. To nenoliedz paši lauksaimnieki. Piemēram, zemniecei Ingūnai Spūlei pārraudzībā vairāki simtu galvu - jaunlopi un slaucamās govis, gadā vidēji viņa nodarbina pārdesmit cilvēkus, taču pilnīgi svešus ņemt būtu riskanti, uzsver zemniece.

Ja labs strādnieks atrodas, tas zemnieku saimniecībās arī tiek labi novērtēts, lai algas apjomus tieši zemnieki neatklāj, katrā saimniecībā tie ir individuāli, tomēr summas noteikti ir virs minimālās algas, un nereti 500- 600 latu apmērā uz rokas. Vienīgi žēl, ka valdība kārtējo reizi vilcinās ar zemniekiem ilgi gaidītajiem nodokļu atvieglojumiem par sezonas strādniekiem, kā tas bijis solīts iepriekš , stāsta zemnieki, jo tas būtu zināms atslogs darba devējiem laukos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti