Sākas praktiska gatavošanās pārejai uz eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdz ar lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā jau sākusies praktiska gatavošanās pārejai uz jauno eiro valūtu. Proti, no šodienas no jauna reģistrētās sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) un akciju sabiedrības (AS) pamatkapitālu var reģistrēt eiro. Toties jau strādājošiem uzņēmumiem pamatkapitāls jaunajā valūtā būs jāpārreģistrē no nākamā gada. Uzņēmēji prognozē, ka pielāgošanās jaunajai valūtai būs darbietilpīga un atsevišķos gadījumos - arī sarežģīta.

Jau no šodienas, kad kļūs zināms arī maiņas kurss pārejai uz eiro, no jauna dibinātās sabiedrības ar ierobežotu atbildību un akciju sabiedrības savu pamatkapitālu varēs reģistrēt eiro valūtā. Lai arī maiņas kurss, visticamāk, būs tāds pats kā līdz šim, Uzņēmuma reģistrā vēl neprecizē kapitāla apmērus jaunajā valūtā. Turpina: „Jāpiebilst, kamēr vēl nav oficiāli pieņemts gala lēmums, mēs vēl nevaram pateikt, kāds būs minimālais pamatkapitāla apmērs SIA vai AS eiro valūtā. Ja tiks pieņemts šis lēmums, tad varēs jaunas SIA vai AS, kas tiek dibinātas, savu pamatkapitālu izteikt eiro,” stāsta Uzņēmumu reģistra pārstāve Sandra Notruma.

Savukārt jau strādājošiem uzņēmumiem pamatkapitāls eiro valūtā būs jāpārrēķina no nonākamā gada sākuma un tas būs jāizdara līdz 2016.gada vidum. Uzņēmēji savlaicīgi sākuši Uzņēmumu reģistrā interesēties par jaunajām prasībām, un šī interese ar laiku tikai pieaugs. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš lēš, ka kapitāla pārreģistrācija būs visai darbietilpīgs process.

„Skaidrs, kas tas laikā gan pirms, gan pēc eiro ieviešanas tas paņems zināmu laiku, būs zināma problēmu zona. SIA vien mums ir vairāk nekā 100 000, tātad tās kādā brīdi grozīs savus statūtus un dalībnieku reģistrus.”

Tikmēr Latvijas Tirgotāju asociācija ir satraukta par bankomātu likvidēšanu novados. Viņi bažījas, ka nākamā gada pirmajās nedēļās, kad vienlaikus apgrozībā būs gan eiro, gan lati, tirgotājiem būs ierobežotas iespējas savus skaidrā naudā esošos latus pārvērst bezskaidrā un tādējādi pāriet uz jauno valūtu.

„Saprotiet, ka tajās divās nedēļās veikali iekasēs latus, ņems ārā no apgrozības un tie ir jānodod kaut kur. Banku nodaļas būs aizņemtas ar privātpersonām, kas ies tur mainīt naudu, un ir jautājums – kā uzņēmējs varēs atbrīvoties no šiem naudas uzkrājumiem, un tas ir jautājums par drošību. Šobrīd mēs neesam saņēmuši īstu skaidrojumu un izpratni, kādā veidā šī nauda no veikaliem nonāks bankas kontos.” Bažas pauž Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

Latvijas Tirgotāju asociācija atbildes uz neskaidrajiem inkasācijas jautājumiem gaida tuvākajā laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti