Sāk vēja parka «Tārgale» būvniecību Ventspils novadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Enerģētikas uzņēmumu grupa “Utilitas” Ventspils novada Tārgales pagastā aprīlī sāks vēja parka “Tārgale” būvniecību, informēja uzņēmumā. Projekta pirmajā kārtā tiks sagatavota infrastruktūra 14 vēja turbīnu ar kopējo jaudu 58,8 MW uzstādīšanai. Vēja parks ekspluatācijā tiks nodots 2022. gada rudenī. 

Būvniecības darbu pirmajā kārtā teritorija tiks sagatavota vēja turbīnu uzstādīšanai, izbūvējot pāļus un pamatus, izveidojot koplietošanas ceļus un kabeļu un zemējuma tīklus. Turbīnu uzstādīšanas darbi tiks veikti nākamajā būvniecības kārtā.

2022. gadā vēja parkā tiks uzstādītas 14 vēja turbīnas ar katras turbīnas jaudu 4,2 MW.  Tiek plānots, ka vēja parks “Tārgale” gada laikā saražos 155 GWh elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai ar elektrību nodrošinātu vairāk nekā 50 tūkstošus mājsaimniecību. Vēja turbīnas nodrošinās pasaulē vadošais vēja turbīnu ražotājs “Vestas”. Turbīnu maksimālais augstums sasniegs 152 metrus. Inovatīvo turbīnu lāpstiņu konstrukcijā tiks izmantota  īpaša tehnoloģija (trailing-edge serration), samazinot lāpstiņu kopējo trokšņa līmeni. Papildus tam turbīnas būs aprīkotas ar apledojuma sensoriem un gaismas detektoriem.

Vēja parka “Tārgale” galvenais būvuzņēmējs būs uzņēmums “Nordecon Betoon”. Projekta realizācijā tiks iesaistīti arī daudzi vietējie piegādātāji un apakšuzņēmēji.
 
2021. gada martā “Utilitas” iegādājās vēja parka attīstības uzņēmumu SIA “TCK”.

“TCK” valdes loceklis un vadošais projekta īstenotājs Renārs Urbanovičs stāstīja, ka  projekta attīstības laikā veikti daudzi pasākumi, lai ne tikai izpildītu būvniecībai nepieciešamos normatīvos standartus, bet arī vēl vairāk mazinātu tā ietekmi uz apkārtējo vidi un iedzīvotājiem.

“Tas ir izdevies, samazinot sākotnējo vēja turbīnu skaitu no 26 uz 14 turbīnām un uzlabojot tehnoloģiskos risinājumus, lai palielinātu ražošanas efektivitāti un samazinātu kopējo trokšņu līmeni,”

norādīja Urbanovičs.

Vēja parka “Tārgale” detālplānojumu 2011. gadā apstiprināja Ventspils novada dome. Projekta dokumentāciju ir vērtējusi Ventspils reģionālā vides pārvalde un citas iestādes, kuras ir apliecinājušas, ka vēja parks atbildīs normatīvajiem standartiem, līdz minimumam samazinot tā ietekmi uz vidi. Projekta sagatavošanā un izvērtēšanā tika iesaistīti dažādi eksperti un institūcija, kas ir sniegušas vērtējumu, ka vēja parka darbība būtiski neietekmēs putnu un sikspārņu populāciju vai gaisa satiksmes drošību. 

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka Kurzemē plāno būvēt augstākos vēja ģeneratorus Latvijā. Iedzīvotāji Ventspils novadā iebilda pret vēja parka būvniecību un vāca parakstus pret iecerētajām augstākajām vēja turbīnām Latvijā.

Enerģētikas uzņēmumu grupa “Utilitas” ir lielākā atjaunojamās enerģijas ražotāja Igaunijā. “Utilitas” konsolidētie ieņēmumi 2020. gadā veidoja 127 miljonus eiro, bet aktīvu apjoms – 386 miljonus eiro.

Uzņēmums pieder Eiropas daudzveidīgās infrastruktūras fondam II (EDIF II), kura aktīvus pārvalda “First Sentier Investors” un “Utilitas” valdes locekļu uzņēmumi. “First Sentier Investors” ir globāls aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums, kas pārvalda vairāk nekā 148 miljardus eiro vērtus aktīvus (uz 2020. gada 31. decembri) institucionālo ieguldītāju, pensiju fondu, vairumtirgotāju, ieguldījumu platformu, finanšu konsultantu un klientu vārdā visā pasaulē. “Utilitas” vairākuma akcionāram “First Sentier Investors” pieder otrs lielākais Portugāles atjaunojamās enerģijas ražošanas uzņēmums “Finerge”, kas Portugālē un Spānijā darbojas nozīmīgos vēja un saules enerģijas projektos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti