Panorāma

Serbija vēlas saglabāt labas attiecības ar Krieviju

Panorāma

Dienu pirms piketa mēģina vienoties ar skolotājiem

Piena produktus eksportēs uz Ķīnu

Sāk piena produktu eksportu uz Ķīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmais no Latvijas piena pārstrādātājiem savu produkciju uz Ķīnu gatavojas sūtīt piena pārstrādes koncerns “Food Union”. Pēc tam kad Krievija pasludināja embargo Eiropas pārtikai, uzņēmums atrada vairākus jaunus noieta tirgus, bet īpašas perspektīvas paveras Ķīnā, jo tur valda milzīgs piena deficīts.

Par Latvijā ražotiem piena produktiem lielu interesi šovasar izrādīja Ķīnas Tautas Republikas delegācija, apmeklējot piena pārstrādes koncernu “Food Union”, kas izveidots, apvienojoties „Rīgas piena kombinātam” un „Valmieras pienam”.

Koncerns pirms divām nedēļām piedalījās Pekinas izstādē, kur piensaimnieki gan prezentēja savu produkciju, gan izpētīja vietējo tirgu un  pārliecinājās par to, ka piena produktu tiešām tur trūkst.

„Tur vājpiena paciņa maksā no 4-5 dolāriem, kas ir ļoti liela cena. Tāpēc redzam, ka mūsu piena produkciju varētu uz Ķīnu eksportēt. Un pateicoties, ka Latvija ir otra zaļākā valsts Eiropā, ticam, ka mūsu konkurētspēja būs pietiekama, lai produkcija Ķīnas patērētājiem būtu pievilcīga,” saka „Food Union” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Uz Ķīnu plānots eksportēt produktus ar zīmoliem “Rasa”, “Rasēns”, Lapzemes siers, vairāku nosaukumu saldējumus, kā arī industriālos produktus – sauso pienu un sausās sūkalas. Starp citu, Ķīnā ir miljons tonnu sausā piena pulvera deficīts.

„Mums nepieciešams liels ražošanas apjoms, ieejot Ķīnā. Jo viens no noteikumiem, ieejot eksporta tirgos, ir tas, ka produkcijai ir jābūt pieejamai visu laiku. Tas nozīmē, ka jābūt spējīgiem nepārtraukti nodrošināt produkta pieejamību uz plaukta. Ja tas nenotiks, patērētājs vilsies mūsos,” atzīst uzņēmējs.

Latvijā dzīvojošie ķīnieši, kas jau pazīst mūsu piena produkciju, pārliecināti, ka arī Ķīnā tai būs piekrišana. „Ķīnā neražo tādu,” saka restorāna darbiniece Anžela. „Mēs arī senāk nezinājām, kā to lieto un gatavo, bet pašlaik mūsu jaunieši braukā pa Eiropu, sāk zināt visu par sieru, biezpienu,” saka Anžela.

Janvārī ražotnē ieradīsies Ķīnas audita komisija, kas veiks pārbaudes, un divu mēnešu laikā koncerns cer saņemt nepieciešamos Ķīnas sertifikātus, lai sāktu eksportu. Saldējumu uz Ķīnu plānots sūtīt konteineros ar kuģiem, bet pienu, ja tas Ķīnā maksās sešus dolārus litrā, atmaksāsies vest ar lidmašīnu, līdzīgi kā to jau dara Nīderlande.

Latvijas uzņēmumi vairāk par piena eksporta iespējām sāka interesēties līdz ar Krievijas noteiktajām sankcijām pret Latviju un visām pārējām ES dalībvalstīm, kā arī ASV, Kanādu, Norvēģiju, Austrāliju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti