Panorāma

Ventspils novadā deg mīnēts mežs

Panorāma

Spēlējoties nodedzina kūti Limbažu rajonā novadā

Sāk norādīt cenas arī eiro izteiksmē

Sāk norādīt cenas arī eiro valūtā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākot ar 1. oktobri visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās jābūt redzamām cenu zīmēm gan latu, gan eiro izteiksmē. Vairāki lielākie veikalu tīkli jau sāk īstenot paralēlo cenu atpsoguļošanu. Daži to paveikuši visam sortimentam, daži īsteno to pakāpeniski.

Paralēlā cenu atspoguļošana lielajos tirdzniecības centros notiek jau vairākus gadus, tikai cenu zīmē eiro izteiksmē bija mikroskopiskos izmēros. No oktorbra cipariem jābūt tik pat pamanāmiem kā latu izteiksmei.

Pirmie mēģinājumi jau notiek, cik acīs krīt eiro, cik latu cipars jāvērtē gan katram pašam. Lielākais pārtikas mazumtirgotājs "Maxima" sācis ar populārākajiem produktiem, solot paralēlo cenu īstenošnu veikt pāris nedēļas pirms oficiālā laika. „Maxima” veikali aizvien ir cenrāžu nomaiņas procesā - nomainīt cenrāžus pilnībā visām precēm plānojam līdz 17.septembrim. Veikalos nav novērotas iepirkšanās paradumu izmaiņas.

Interesanti ir arī parēķināt līdzi, cik ar noapaļošanu uz augšu vai leju produkts eiro cenā izmaksās - mazāk vai vairāk. Tā iznāk, ka par trim baltmaizes kukuļiem, eiro izteiksmē iznāk pārmaksāt santīmu. Desmit kilogramu kartupeļu izmaksā par četriem santīmiem dārgāk, toties septiņdesmit četrus santīmus vērts piens eiro izteiksmē ir par desmitdaļu santīma lētāks.

Veikalā sastaptie pircēji atzīst, ka cenas aplūko, bet ar rezirēķiniem neaizraujas. Tāpat tas neietekmē viņu iepirkšanās paradumus.

Ātrāk ar cenu zīmju pārdrukāšanu sokas mazkiem veikalu tīkliem, kur atsevišķa tirdzniecības vieta aizņem vien pārsimt kavdrātmetrus nevis tūkstošus kā lielajiem kolēģiem. “Elvi” pircēji ir ļoti saprotoši un jaunās cenas pēta ar tūristu interesi – turklāt ne vien jaunākās, bet arī vecākās paaudzes cilvēki, norāda veikalā un piebilst, ka apzinās, ka pārejas laiks uz jauno valūtu noteikti prasīs resursus tieši uz skaidrošanu un izglītošanu, taču pārdevēji ir gatavi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti