Sāk jaunas pārbaudes 300 OIK elektrostacijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. jūlija publiskais tirgotājs obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem iepirks tikai saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas atlicis pēc elektroenerģijas izlietošanas elektrostacijas darbības nodrošināšanai atbilstoši elektrostacijas principiālajai elektriskā pieslēguma shēmai. Saistībā ar šīm izmaiņām plānotas pārbaudes aptuveni 300 obligātā iepirkuma komponentes (OIK) elektrostacijās, informēja Ekonomikas ministrijā.

Pērn Ministru kabineta apstiprinātās izmaiņas regulējumā tika veiktas ar mērķi veicināt valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas gala patērētāji, efektīvāku izlietojumu un izmaksu prognozējamību, ko var nodrošināt, ieviešot stingrāku elektrostaciju kontroles mehānismu un nosakot papildu darbības nosacījumus atbalsta saņemšanai.

Lai to nodrošinātu, elektroenerģijas ražotājam līdz šā gada 1. jūnijam elektrostacijas principiālā elektriskā pieslēguma shēma bija jāiesniedz publiskajam tirgotājam, Ekonomikas ministrijai un sistēmas operatoram. Elektroenerģijas ražotāji elektrostacijas principiālo elektrisko pieslēguma shēmu ir iesnieguši par 310 no 328 elektrostacijām, kurām bija pienākums iesniegt šo informāciju.

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru sākusi apjomīgu darbu pie elektrostaciju principiālo elektrisko pieslēguma shēmu atbilstības izvērtēšanas normatīvo aktu un vadlīniju prasībām. Ministrija izvērtēs, vai elektrostacijas principiālo elektrisko pieslēguma shēmas ir atbilstošas šīm prasībām, un jūnija laikā katram komersantam individuāli paziņos par izvērtējuma rezultātu vai precizējumu nepieciešamību iesniegtajos dokumentos. Šā gada jūlija sākumā ministrija informēs sabiedrību par šīs pārbaudes kopējiem rezultātiem.

Principiālās elektriskā pieslēguma shēmas neiesniegšanas gadījumā publiskais tirgotājs šā gada 1. jūlijā pārtrauks saražotās elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros. Publiskais tirgotājs atsāks elektrostacijā saražotās elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros ar nākamā pilnā kalendāra mēneša pirmo datumu pēc principiālās elektriskā pieslēguma shēmas iesniegšanas sistēmas operatoram, publiskajam tirgotājam un Ekonomikas ministrijai.

Lai nodrošinātu atbilstošu saražotās elektroenerģijas pārpalikuma, kas atlicis pēc elektroenerģijas izlietošanas elektrostacijas darbības nodrošināšanai, aprēķinu, kā arī vienotu pieeju un enerģētikas jomu regulējošiem normatīviem aktiem atbilstošu elektrostaciju principiālo elektriskā pieslēguma shēmu izstrādi un iesniegšanu, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar publisko tirgotāju un sistēmas operatoru izstrādāja vienotas prasības.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija pastāvīgi veic staciju nodokļu parādu kontroli, gada pārskatu informācijas analīzi. Savukārt līdz šā gada beigām AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” pabeigs visu OIK elektrostaciju visaptverošu auditu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti