Sāk iesniegt pieteikumus putnu nodarīto postījumu kompensācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dabas aizsardzības pārvalde saņēmusi pirmos kompensāciju pieteikumus par zosu nodarītajiem postījumiem sējumiem. Pagaidām lauksaimnieki ziņojuši par migrējošo putnu bariem ziemas kviešu laukos tikai Latgales reģionā.

Lai saņemtu kompensāciju, postījumu vietā ir jābūt īstenotiem aizsardzības pasākumiem, piemēram, uzstādītiem atbaidītājiem. Svarīgi, lai zemes īpašnieks pēc iespējas ātrāk ziņo par postījumiem, lai tos būtu iespējams fiksēt dabā.

Ģirts Baranovskis: Par putnu nodarīto postījumu kompensācijām
00:00 / 00:24
Lejuplādēt

Pārvaldes eksperts Ģirts Baranovskis pastāstīja, ka situācija, kad putni nodara postījumus, atkārtojas katru gadu, bet pieteikumu skaits nav liels, jo ir cilvēki varbūt nav informēti par kompensācijām.

“Bet šāda kompensācijas iespēja pastāv, un pagājušajā gadā kompensācijām tika pieteikti 140 hektāri zemes, un ikviens zemes īpašnieks, kura laukos ir nodarīti postījumi, var vērsties Dabas aizsardzības pārvaldē, tad uz šo zemes vienību izbrauc mūsu komisija, kas konstatēja postījumu apmēru, aprēķina zaudējumu apmēru,” stāstīja Baranovskis.

Kompensācijas apmērs atkarīgs no izpostītās platības un kultūras, kas ir izpostīta. Pērn kompensācijas apmērs svārstījās no 300 līdz 500 eiro par hektāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti