Sāk būvekspertu sertificēšanu: vairāki eksāmenā izkrituši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc Zolitūdes traģēdijas izveidotais Būvniecības valsts kontroles birojs sācis Latvijas būvekspertu sertifikāciju. Pēc sekmīgi nokārtotas teorijas un praktiskās eksāmena daļas sertifikātu saņēmuši pirmie divi būvspeciālisti, bet vairāki būveksperti eksāmenā izkrituši. 

Lai iegūtu sertifikātu, vispirms jāaizpilda tests, kurā tiek pārbaudīta ekspertīžu veikšanas normatīvā regulējuma izpratne. Tam seko praktiskā daļa. Kopumā pārbaudes notiek 25 būvekspertīzes jomās.

“Mainījies ir Būvniecības likums, līdz ar to tas, kas attiecas uz būvniecības likumdošanu, tas, protams, ir jāmācās no jauna, bet tā projektēšanas prakse protams nemainās,” stāsta tiltu būvinženieris Verners Straupe.

Sākot no šā gada 1.jūlija, būvekspertīzes drīkstēs veikt tikai Būvniecības valsts kontroles biroja sertificēti būveksperti. Pagaidām nozares darbinieku atsaucība ir neliela, un prognozējams, ka īsi pirms jaunās kārtības stāšanās spēkā uz eksāmeniem veidosies rindas.

Jau ziņots, ka, lai tiktu pie Būvniecības valsts kontroles biroja sertifikāta, kas dod tiesības būvēs veikt ekspertīzes, būvspeciālistiem vispirms sekmīgi jānokārto teorētiskais eksāmens, pēc tam praktiskais. Visa gada garumā plāno pārbaudīt 360 speciālistu kompetences līmeni. Birojā lēš, ka eksāmenu varētu izturēt aptuveni 300 eksperti.  

Birojs arī liegs turpināt darbu tiem būvniecības ekspertīžu veicējiem, kuri nav nokārtojuši attiecīgu kvalifikācijas pārbaudes eksāmenu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti