Dienas ziņas

Izdegusi SIA "Mikrotīkls" noliktava

Dienas ziņas

Uzņēmumam "e-Daugava" salgalieši vairs netic

Sāk atlaist "Tosmares kuģubūvētavas" darbiniekus

Sāk atlaist maksātnespējīgās «Tosmares kuģubūvētavas» darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Maksātnespējīgās AS "Tosmares kuģubūvētava" telpās pirmdien, 20. augustā, ieradās maksātnespējas administrators, lai sāktu uzņēmuma inventarizāciju un atlaistu pirmos 30 darbiniekus, to skaitā valdes un padomes locekļus. Administrators neslēpj, ka pēc finansiālā stāvokļa izvērtēšanas no darba tiks atbrīvoti vēl vairāk cilvēku.

Šā gada 9.augustā Talsu Kurzemes rajona tiesa "Tosmares kuģubūvētavai" pasludināja maksātnespēju. Uzņēmuma kopējais parāds saistītajiem uzņēmumiem sasniedzis 90 000 eiro. AS "Tosmares kuģubūvētava" sākusies darbinieku atlaišana. Pirmie no darba tiek atbrīvoti biroja darbinieki, dažādu nodaļu priekšnieki un viņu vietnieki.

Maksātnespējas administrators Ivars Meļķis informē, ka šobrīd jāizvērtē esošo un turpmāko pasūtījumu apmērs, lai apzinātu, cik un kādi darbinieki būs nepieciešami. Tāpat viņš sola izmaksāt algas darbiniekiem, bet tas, kad tas varētu notikt, nav zināms.

Kuģubūvētava atkārtoti ir pieprasījusi tiesisko aizsardzību, bet darbinieki vērsušies tiesā, cerot atgūt kaut daļu no neizmaksātās algas.

"Iesniegsim [prasību] tiesā, jo pusgadu nav maksājuši ne kapeikas," stāsta kuģubūvētavas darbinieks Pēteris.

Uzņēmuma maksātnespējas administrators norāda: "Ja tas tiesiskās aizsardzības procesa plāns notiks ātrāk un tiesa to apstiprinās un sāks, tad jau, protams, tas jautājums par darbinieku algām tiks risināts tiesiskās aizsardzības procesa plānā. Ja šis plāns netiks iesniegts vai netiks apstiprināts, tad attiecīgi valsts no sava garantijas fonda izmaksās, un jau pēc tam, ja saimnieciskā darbība tiks turpināta vai netiks turpināta, atkarībā no tā tiks uzsākta mantas pārdošana.”

Kā skaidro uzņēmuma bijusī vadība, nokļūšana līdz maksātnespējai nav saistīta tikai ar neveiksmēm uzņēmējdarbībā, bet daļēji arī ar Krievijas sankcijām.

Algas neesot spējuši izmaksāt, jo galvenais esot bijis noturēties virs ūdens un norēķināties ar sadarbības partneriem.

Neskatoties uz maksātnespēju, šobrīd saimnieciskā darbība turpinās un kuģbūvētava plāno veikt īstermiņā paredzētos darbus.

"Divu mēnešu laikā mums jāizdara viss, lai pierādītu administratoram, ka uzņēmums ir dzīvs, virs ūdens. Skaidrs, ka ir grūtības, būs jāmeklē personāls, bet es domāju, ka tekošais rēķins šā vai tā ir jāmaksā, būs izmaksāta tā alga," klāsta AS "Tosmares kuģubūvētava" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vaļums.

Liepājas pašvaldība kuģubūvētavas krīzi saista ar ekonomikas svārstībām un īpašus sarežģījumus pilsētas rūpniecības nozarē nesaskata. Uztraukumam neesot pamata, jo ekonomika attīstās un aizvien trūkst darbinieku dažādās nozarēs.  

''Ņemot vērā, ka šajā rūpnīcā, jeb šī nozare ir saistīta ar metālapstrādi, tad Liepājā dotajā brīdī ir ārkārtīgi liels pieprasījums tieši pēc metālapstrādes nozarē strādājošiem speciālistiem," norāda Liepājas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Ābols.

"Tosmares kuģubūvētavas" liktenis vēl nav zināms. Uzņēmums šobrīd darbojas, un tuvākajā laikā ienāks vēl divi kuģi, kurus būs jāapkalpo.

Maksātnespējas administrators nenoliedz, ka atlaistie darbinieki varētu tikt atkal pieņemti atpakaļ, bet tas ir atkarīgs no tā, vai saimnieciskā darbība turpināsies. Pirmdien administrators ieguva paraksta tiesības un piekļuvi uzņēmuma kontiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti