Saistībā ar vērienīgu naudas izkrāpšanas shēmu Londonā aizturēti «Credit Suisse» baņķieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Londonā ceturtdien ir aizturēti trīs bijušie baņķieri, kuri, iespējams, ir saistīti ar vērienīgu naudas atmazgāšanas un krāpniecības shēmu. Tās apjoms pārsniedz divus miljardus ASV dolāru. Arests notika pēc ASV tiesībsargājošo iestāžu pieprasījuma. Trīs aizdomās turamie ir strādājuši vienā no lielākajām Šveices bankām “Credit Suisse”.

Londonā aizturēti «Credit Suisse» baņķieri
00:00 / 02:24
Lejuplādēt

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs ceturtdien Londonā aizturētie baņķieri ir iesaistīti iespaidīgās naudas mahinācijās. Izmantojot Mozambikas valsts uzņēmumus, šie cilvēki varētu būt izkrāpuši vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru.   

Finansisti Endrju Pīrs, Surdžans Singhs un Detelina Subeva pašreiz ir atbrīvoti pret drošības naudu, kamēr ASV oficiāli gatavojas pieprasīt viņu izdošanu. Ņujorkas tiesas izdotajā aresta orderī ir norādīts, ka šī trijotne ir slepeni vienojusies pārkāpt ASV likumus, kas aizliedz kukuļdošanu, naudas atmazgāšanu un finanšu dokumentu viltošanu.

Tāpat šajā lietā ir aizturēti vēl divi cilvēki, tostarp bijušais Mozambikas finanšu ministrs Manuels Čangs. Viņš tobrīd atradās Dienvidāfrikā.  

Trīs bijušie baņķieri ir strādājuši vienā no lielākajām Šveices bankām “Credit Suisse”. Tā darbojas arī daudzās citās pasaules valstīs. Naudas izkrāpšana notika no 2013. līdz 2016. gadam. Par spīti dažādiem riskiem un krāpniecības pazīmēm, vairāk nekā divi miljardi ASV dolāru tika piešķirti kredītos Mozambikas valsts uzņēmumiem. Šos kredītus garantēja šīs Āfrikas valsts valdība.

Tiesas dokumentos ir norādīts, ka shēmas autori ir izveidojuši viltus jūrlietu projektus, kuru patiesais mērķis bija naudas izkrāpšana. Vismaz 200 miljoni dolāru tika iztērēti kukuļiem dažādiem Mozambikas valdības locekļiem un amatpersonām, kā arī nokļuva shēmas autoru kabatās.
 
Saņemtos kredītus Mozambikas uzņēmumi nespēja atdot un bankrotēja starp 2016. un 2017. gadu. Tā kā kredītus garantēja valdība, tos daļēji nācās segt no aizdevuma, ko Mozambikai piešķīra Starptautiskais valūtas fonds.

Banka “Credit Suisse” norāda, ka tās darbinieki ir darījuši visu, lai apietu iekšējās kontroles sistēmas. Viņi tā ir rīkojušies ar skaidru mērķi gūt personisku finanšu labumu. Pret “Credit Suisse” nekādas apsūdzības šobrīd nav izvirzītas, un banka sola turpināt sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti