Dienas ziņas

Siltumtrases būvniecībā – igauņu investīcijas

Dienas ziņas

Tukuma mākslas muzeja izveidotājam L.Āriņam – 110

PVD seko biodrošībai mājputnu saimniecībās

Saimniecības Latgalē apzinīgi ievēro drošības pasākumus pret putnu gripu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) rīko izbraukuma pārbaudes, lai pārliecinātos, kā tiek ievēroti biodrošības pasākumi putnu saimniecībās. Latgalē reidos būtiski pārkāpumi līdz šim nav konstatēti, jo saimnieki ir apzinīgi.

PVD Ziemeļlatgales pārvaldes inspektori uz mājputnu saimniecībām ik pavasari dodas regulāri. Šajā reizē inspektore Sandra Vanaga apmeklē zemnieku saimniecību “Robežnieki” Rēzeknes novada Bērzgales pagastā. Jānis Marcinkēvičs te saimnieko jau 25 gadus, taču putnkopībai pievērsies tikai pirms gada. Reizē ar ikgadējo salmonelozes pārbaudi inspektore veic arī biodrošības uzraudzību.

Šodien novietnē atrodas 150 paipalas. Biodrošība ir ievērota.

Līdz šim arī citās saimniecībās būtiski pārkāpumi nav konstatēti: saimnieki pēc piedzīvotā ar cūku mēri tagad biodrošības pasākumus uztver daudz nopietnāk.

„Biodrošība ir ļoti svarīga. Nedod Dievs, kā saka, ieraudzīs vai izdzirdēs, ka kaut kur kāda slimība ir, tad rēķini, tam pagastam būs jālikvidē tie putni vai vēl kaut kas. Ne tikai pagastam, tas jau var aiziet pa visu Latviju,” uzskata zemnieku saimniecības “Robežnieki” saimnieks Bērzgales pagastā Jānis Marcinkēvičs.

PVD Ziemeļlatgales pārvaldes teritorijā šobrīd oficiāli reģistrētas 944 mājputnu novietnes, no tām 15 – komerciālas saimniecības. Lielākā daļa saimnieku tur dējējvistas, kam seko zosis, pīles un paipalas. Lai arī Sandras pieredze rāda, ka Jānis un citi putnkopji ir pietiekami informēti par putnu gripas izplatību, lieka atgādināšana par ļaunu nenāk.

„Jāglabā ir barība savvaļas putniem un grauzējiem nepieejamās vietās. Tas arī attiecas uz pakaišiem. Dzirdināšana tikai ar pazemes ūdeņiem,” skaidro PVD Ziemeļlatgales pārvaldes veterinārā inspektore Sandra Vanaga.

Putnu gripai pakļautas ir pilnīgi visas putnu sugas. Vīrusu pārnēsā gājputni, tāpēc ierobežojums turēt putnus slēgtā telpā noteikts līdz 31.maijam – putnu migrācijas noslēgumam. Ārējā vidē vīruss nav īpaši izturīgs.

„Ūdenī viņš saglabājas dažas dienas vai nedēļas. Putnu fekālijās līdz trīs dienām. Tātad principā ir inficēšanās iespēja tieši kontakta ceļā,” skaidro PVD Ziemeļlatgales pārvaldes veterinārā inspektore Sandra Vanaga.

Šobrīd starp tuvākajām Eiropas valstīm, Latvija un Igaunija ir vienīgās, ko putnu gripa nav skārusi. PVD darbinieki mudina pret biodrošību izturēties atbildīgi arī mazo piemājas saimniecību īpašniekus, kā arī zvanīt uz dienesta uzticības tālruni vai ziņot tuvējās pārvaldēs par slimiem vai vienkopus atrastiem vairākiem beigtiem putniem.

Vēstīts, ka putnu audzētājiem īpaši biodrošības noteikumi ir jāievēro, sākot ar 1.martu. Viens no nosacījumiem ir liegums turēt vistas laukā, ārpus telpām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti