Dienas ziņas

Jēkabpils kupli pārstāvēta barikāžu atcerē Rīgā

Dienas ziņas

Tukumā pārstrādās nolietotās riepas

Zemnieku saimniecība "Lelles" attīsta cūkkopību

Saimniecība «Lelles» Vidzemē pārdzīvojusi cūku mēri un turpina attīstību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītie pieci gadi Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma dēļ cūkkopības nozarei bija pamatīgs pārbaudījums. Arī Burtnieku novada Matīšu pagasta zemnieku saimniecībai (z/s) "Lelles" nācās piedzīvot dažādus ierobežojumus un zaudējumus. Taču saimnieki turpina attīstību un ir gandarīti, ka viņu ražoto produkciju novērtē vietējie pircēji.

Zemnieku saimniecība "Lelles" cūkkopības nozarē darbojas vairāk nekā 20 gadus. Šobrīd ganāmpulkā ir aptuveni 800 cūku, 90 no tām sivēnmātes. Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Ziemeļvidzemē ietekmēja arī saimniecības darbu. Tā tika iekļauta 3. riska zonā, kas liedza realizēt gaļu, tāpēc dzīvnieki pārauga un cūkaudzētājiem radās zaudējumi. Saimniece stāsta, atsevišķi ierobežojumi ir spēkā aizvien.

"Ja atvedam cūkas ne no tās zonas, kur paši atrodamies, tad nevaram atkal mēnesi izvest gaļu. Bet tā kā mums ir gaļas ražošana, katru nedēļu ir jādodas uz tirdzniecību, tad mums ir ierobežojumi," teica z/s "Lelles" saimniece Līvija Lelle.

Saimniece atzīst - bažas par Ārikas cūku mēra izplatību būs aktuālas vēl vairākus gadus. To apstiprina arī Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Lai gan Vidzemē kopš 2017. gada nav konstotēta šī bīstamā saslimšana, nomedīto meža cūku asinīs ir atklātas šīs slimības antivielas.

"Ja šīs cūkas atjaunojas, ir iespēja, ka šī slimība lec atpakaļ. Ar medniekiem parunājot daži ir izdomājuši, tad mēs cūkas vairs nemedījam, mēs saudzējam, lai atjaunojas populācija, tad būs ko medīt. Neieklausās speciālistos, kas saka, ka vēl ir par agru. Slimība nav pārāk tālu no mums un, ja viņa nāk atpakaļ, tad lielā mežacūku populācija var izspēlēt ļaunu joku un palikt uz nākamajiem gadiem," teica PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis.

Arī saimniecībā "Lelles" pēc Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma dzīvnieku skaits samazināts, tomēr palīdzējis tas, ka saimniecībai ir uzticīgi gaļas pircēji - galvenokārt apkārtējo pagastu un novadu iedzīvotāji. "Mums cenas nav augstas, jo paši ražošanas procesā piedalamies, paši arī realizējam. Mums nav starpposma, nav pārdevēja. Mēs paši esam tieši saistīti ar klientu," norādīja z/s “Lelles” saimniece Lelle.

Izdzīvot palīdz arī tas, ka barībai nepieciešamos graudus saimniecībā izaudzē paši. Lai izmaksas vēl vairāk samazinātu, tuvākajos gados iecerēts uzcelt kautuvi. Rūpīgi tiek plānots, kā izmantot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Pērn uzstādīta arī graudu kalte, iegādāts jauns kombainis un jaudīgs traktors. Saimniece ir gandarīta, ka nākotnē saimniekošanu gatavs turpināt dēls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti