Dienas ziņas

Helikoptera avārijā cietušo stāvoklis joprojām smags

Dienas ziņas

VK: pirmstiesas izmeklēšana nav uzlabojusies

Samazināta PVN likme dārzeņiem – atvieglojums saimniecībām

Saimniecībā «Kalnavīteri» ar cerībām gaida PVN samazinājumu dārzeņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pašlaik dārzeņu un augļu cenas veikalos diktē poļi, tā par spēju konkurēt teic Vidzemes saimniecībā “Kalnavīteri”. Nelielu cerību vieš nesen valdībā pieņemtais lēmums nākamgad vietējiem dārzeņiem samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 21% uz 5%.

Tādu to pagaidām sola uz trim gadiem līdz 2020.gada beigām. Arī citās Eiropas valstīs samazināta PVN likme darbojas kā instruments vietējo ražotāju aizsardzībai un konkurētspējas nodrošināšanai.      

Beverīnas novadā “Kalnavīteros” šobrīd norit aktīvs darbs pie kāpostu ražas vākšanas. Vēl gan lielākā daļa ir uz lauka un arī 10% no kartupeļiem vēl nav izdevies novākt, saimniece Vineta Skujiņa cer uz sausāku laiku.

“Vienalga kādi laika apstākļi mums ārā ir, cenas mums tāpat nav, vēl zemākas nekā pagājušajā gadā,” stāstīja Vineta Skujiņa.

Siltumnīcā sākas sīpolloku raža, kas, kā saimniecībā teic, ir vismaz kāda iespēja nopelnīt. Produkcijai cenu pacelt nevar, jo tā nebūs konkurētspējīga. PVN veido piekto daļu produktu cenas, un saimniece spriež, ka, ja to samazinās uz solītajiem 5%, tad jau viņa maksāšot ar prieku.

Augļu un dārzeņu cenas veidojas izteikti sezonāli, tāpēc cenu svārstības turpināsies arī nākamgad. Saimniece vien uztraucas, vai samazinātā PVN likme nebūs iemesls, lai uz šī atvieglojuma rēķina papildu uzcenojumu precei pieliktu veikalos.

“Būtu ļoti labi, ja ne par 15, tad par 10% ražotājs varētu pacelt cenu, jo šobrīd uz izdzīvošanas robežas. Principā, doma, ka nākamgad pat (saimniecību varētu) samazināt,” atzina Vineta Skujiņa.

Šis ir ģimenes uzņēmums, uz darbu ražas sezonā tiek pieaicināti arī papildu darbinieki. Bažas gan vieš nākamgad gaidāmais minimālās algas kāpums, kas nozīmē lielus papildu izdevumus uzņēmumam.

“Algu mēs visi ceļam, bet cilvēks nespēj par dārzeņiem, kur ir daudz roku darba, viņš var strādāt acis pārgriezis, bet viņš nespēj saražot to minimālās algas apjomu. Ja nav kaut kādas ražošanas līnijas, tad nevar,” pauda Vineta Skujiņa.

Saimniecībā teic, ka līdz jaunajam gadam, kad stāsies spēkā samazinātā PVN likme, šajā sezonā izaudzētais jau būs realizēts. Samazinātā PVN likme 5% apmērā būs svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, tostarp mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem, bet tā neattieksies uz termiski vai kā citādi apstrādātiem produktiem. Patlaban PVN likumā noteikts, ka Latvijā ir viena PVN samazinātā likme pārtikai - 12% apmērā zīdaiņiem paredzēto specializēto pārtikas produktu piegādēm. Savukārt pārējai pārtikai PVN ir 21%.  

Jau ziņots, ka, sākot no nākamā gada 1. janvāra līdz vismaz 2020. gada beigām dārzeņiem un augļiem Latvijā tiks piemērota samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme 5% apmērā. Samazinātais nodoklis tiks piemērots Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, kas iekļauti īpašā sarakstā, turklāt – tikai svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām. To paredz nākamā gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu paketē iekļaujamie likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” grozījumi, kurus akceptēja valdība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti