Saeimas pozīcija noraida vairākas opozīcijas rosinātas nodokļu izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trešdienas vakarā ap plkst. 18 Saeimā vēl turpinās vairāku būtisku likumprojektu, tostarp, nākamā gada valsts budžeta izskatīšana.

Tomēr jau līdz tam Saeima noraidīja vairākus opozīcijas projektus, kas varētu ietekmēt budžetu, piemēram, progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu un reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali par labu pašvaldībām, tām atvēlot 81%, bet valstij - 19 %. Tāpat noraidīts priekšlikums atvēlēt 12 miljonus eiro skolotāju algu reformai.

Tajā pašā laikā atbalstīti vairāki koalīcijas priekšlikumi, piemēram, atbalstīti ierosinājums piešķirt zaļzemnieku deputāta Andra Siliņa vadītajai Pensionāru federācijai  15 000 eiro. Kopumā deputātu priekšlikumiem atvēlēti aptuveni divi miljoni eiro.

Lielas deputātu diskusijas izcēlās par priekšlikumiem vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017. gadam likumprojektā. Taču citi tiek ātri noraidīti vai apstiprināti.

Finanšu ministrs Jānis Reirs („Vienotība”) apliecināja, ka, visticamāk, budžetu varētu pieņemt līdz pulksten 21:00, tiesa, ja nebūs plašas un ilgas debates.

2015.gada valsts budžeta projektā plānoti 7,25 miljardi eiro ieņēmumi un 7,47 miljardi eiro izdevumi. Tādējādi valsts konsolidētā budžeta deficīta līmenis atbilstoši naudas plūsmai ir paredzēts 0,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Konsolidētā kopbudžeta - ieskaitot atvasināto publisko personu budžetu un  pašvaldību budžetu - ieņēmumi 2015.gadam ir plānoti 8,9 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 9,2 miljardi eiro. Līdz ar to, vispārējās valdības budžeta deficīts atbilstoši Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmai 2015.gadā tiek prognozēts 247,6 miljoni eiro jeb 1% no IKP.

Valdība arī apstiprināja likumprojektu par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam.

Saskaņā ar vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2015.-2017.gadam, nākamgad ekonomikas izaugsme tiek plānota 2,8% apmērā, bet turpmākajos gados attiecīgi 3,3%  un 3,6% apmērā no IKP.

2015.gada valsts konsolidētā budžeta izdevumi salīdzinājumā ar 2014.gadu palielināsies par teju 283,3 miljoniem eiro. Tajā ietverts jau pagājušajā gadā pieņemtais lēmums par papildu finansējumu, kā arī jaunās politikas iniciatīvas 161,4 miljonu eiro apmērā un citi prioritārie papildu pasākumi 18,6 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti