Dienas ziņas

Titurgas ezerā ieplūduši kanalizācijas notekūdeņi

Dienas ziņas

Rokas traumas mikroķirurgiem augsta atzinība

Obligāto sociālo iemaksu sistēmas ieviešanu neatliek

Saeimas opozīcijai neizdodas atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu no 1. jūlija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Otrdien, 29. jūnijā, pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas pieprasījuma, savācot 34 deputātu parakstus, notika Saeimas ārkārtas sēde, kurā opozīcijas deputātiem neizdevās pārcelt par trim gadiem obligāto sociālo iemaksu ieviešanas datumu no 1. jūlija.

Deputātu vairākums lēma nenodot atbildīgajai komisijai likumprojektu grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kuros ZZS deputāti bija rosinājuši lemt par obligāto sociālo iemaksu sistēmas ieviešanas atlikšanu.

Par balsoja 37 deputāti, pret – 42, bet astoņi parlamentārieši atturējās, līdz ar to likumprojekts Sociālo un darba lietu komisijai netika nodots.

Par balsoja ZZS un "Saskaņas" deputāti, pret bija deputāti no "Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!", Jaunās konservatīvās partijas frakcijām. Savukārt daļa Nacionālās apvienības deputātu bija pret, bet daļa – atturējās no balsojuma.

Likumprojektu par grozījumiem likumā bija iesnieguši ZZS Saeimas frakcijas deputāti Viktors Valainis, Māris Kučinskis, Edgars Tavars, Armands Krauze un Gundars Daudze. ZZS uzsvēra, ka pašreizējais piedāvājums mazajiem uzņēmējiem uzlikšot milzīgu administratīvo nodokļu slogu, kas vēl vairāk iedzīšot ēnu ekonomikā.

“Ir daļa, kas zina un meklē risinājumus, bet ir arī liela daļa, kas par šo jauninājumu uzzinās kaut kad decembra otrajā pusē un saņems tādu savdabīgu dāvanu uz Ziemassvētkiem, kur jau būs uzrēķins, kur jau būs cilvēks palicis parādā. Un šīs summas būs pārāk liels slogs šim jaunajam uzņēmējam,” sacīja Saeimas deputāts Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība).

“Šis ir izaugsmes posms un šis ir pareizais laiks, kad ieviest izmaiņas sociālo iemaksu jautājumos. Mēs redzam, ka ekonomika jau šobrīd ir pielāgojusies jaunajiem noteikumiem. Mēs redzam, ka par mazturīgajiem tiek gādāts, viņiem maksājot nevis minimālo, bet proporcionāli saņemtajai naudiņai,” norādīja Zakatistovs.

KONTEKSTS:

No 2021. gada jūlija tiks ieviests minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts – ceturksnī trīs minimālo algu apmērā. Minimālā darba alga no šā gada sākuma ir 500 eiro apmērā, un minimālās sociālās iemaksas plānotas 170 eiro apmērā mēnesī par darba ņēmējiem, kas apdrošināti vispārējā kārtībā.

Minimālais sociālais nodoklis ceturksnī būs jāsamaksā no trīs minimālajām algām, un, ja persona strādās pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus būs gan pašnodarbinātais, gan darba ņēmējs, deklarētos ienākumus summēs kopā. Ja tie ceturksnī būs mazāki nekā trīs minimālās algas, starpību starp nomaksāto sociālo nodokli un minimāli noteikto nodokli segs darba devējs no saviem līdzekļiem. Obligātās minimālās sociālās iemaksas darba devēji iemaksās proporcionāli tam, cik daudz un ar kādu algu persona strādā pie katra darba devēja, paredz likuma grozījumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti