Panorāma

Izraudzīts projekts Dailes teātra laukuma labiekārtošanai

Panorāma

Britu deputāti pārņem kontroli pār "Brexit"

Valdība neiesaka likvidēt OIK līdz 31. martam

Saeimas noteiktajā termiņā OIK netiks atcelts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valdība otrdien, 26. martā, nolēmusi nevirzīt risinājumus elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanai no šā gada 31. marta. Šādu iespēju šā gada janvāra pirmajā pusē Saeima uzdeva vērtēt par jomu atbildīgajai Ekonomikas ministrijai (EM). Tā secinājusi – strauja OIK likvidēšana negatīvi ietekmēs gan Latvijas tautsaimniecību, gan iedzīvotāju maciņus.

Saeimas noteiktajā termiņā OIK netiks atcelts
00:00 / 03:12
Lejuplādēt
OIK likvidēšana priekšvēlēšanu laikā bija viens no partijas "KPV LV" skaļākajiem solījumiem. Didzis Šmits, kuru partija "KPV LV" sākotnēji virzīja ekonomikas ministra amatam, no Saeimas tribīnes janvārī sacīja: "Tā mūsu sarkanā līnija ir OIK, un nepietiks ar deklaratīvu teikumu valdības deklarācijā. Mēs gribam publisku, rakstisku vienošanos starp partijām, kas plāno veidot valdību, par šī jautājuma vienotu izpratni saistībā ar šī atbalsta nelikumību un par konkrētu datumu, kad mēs pārtraucam šo nelikumīgo atbalstu."

 

Tagad, iedziļinoties OIK straujas likvidēšanas sekās, partija "KPV LV" no skaļajiem paziņojumiem atkāpjas. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") otrdien, 26. martā, pēc valdības sēdes sacīja, ka ar šo jautājumu nevajag steigties, jo strauja OIK likvidēšana atstās negatīvas sekas gan tautsaimniecībā, gan iedzīvotāju maciņos. Proti, cenas kāps elektrībai un siltumam. Saskaņā ar siltumnenerģijas piegādātāju sniegto informāciju tarifs par siltumu varētu pieaugt par 20%-40%.

Pastāv risks, ka strauja atbalsta likvidēšana nozīmēs daudzu staciju slēgšanu, tam sekotu iztrūkums enerģētikas tirgū, un elektrība būtu jāimportē.

Nemiro ziņojumā, kurš šodien prezentēts valdībai, kā vēl viens risks minētas iespējamās tiesvedības. Netiks sasniegti arī valsts nospraustie "zaļie" mērķi, kas paredz atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanu. Savukārt tad Eiropas Komisija pret valsti varēs sākt pārkāpuma procedūru, liekot maksāt soda naudu.

“Mēs esam palūguši papildus divus mēnešus jautājuma sakārtošanai. Un es vēlreiz gribu apliecināt, ka mēs vēlāmies strādāt pie elektroenerģijas rēķinu samazināšanas. Tas ir mūsu galvenais uzdevums. Tajā paša laikā paturot prātā “zaļus” mērķus, ko mums ir noteikusi ES,” sacīja Nemiro.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") ar šādu scenāriju nav mierā.

"Šis nav ceļš, ko es kā valdības vadītājs ieteiktu mums iet. Neuzskatu, ka mums vajadzētu uzņemties miljarda eiro [saistības] tiesvedībās. Nevēlos, ka elektrības cena pieaug par 15%, un es nevēlos, ka siltuma tarifi paceļas par 20%-40%."

Tāpēc otrdien valdības pārstāvji paziņoja, ka OIK marta beigās netiks atcelts.

Jautāts, vai ar šo lēmumu ''KVP LV'' nav pievīluši savus vēlētājus, Nemiro atbildēja noliedzoši. "Nav jau būtiski, no kādām komponentēm sastāv rēķins, bet ir svarīgi, cik tas maksā. Ja mēs skatāmies uz šo aspektu, tad mēs vēlamies, lai elektroenerģijas rēķini samazinātos... Tātad nav tik būtiski, vai tas ir, ka OIK ir atcelts, bet galvenais, lai rēķini samazinātos."

Kad rēķini varētu samazināties, Nemiro neprognozēja. Optimistiskais scenārijs – šogad.

Premjers Kariņš sacīja, ka OIK atcelšana netiek izslēgta. EM jāsagatavo priekšlikumi pareizai tās atcelšanai. Tas ir jāizdara līdz maija beigām.

KONTEKSTS:

Janvāra pirmajā pusē – brīdī, kad vēl nebija izveidota jaunā valdība, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kam nākamajā valdībā paredzēts opozicionāru liktenis, Saeimā virzīja aicinājumu EM steidzami izstrādāt normatīvos aktus, lai valsts atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem atceltu jau no šā gada 31. marta. Uzdevumu par jomu atbildīgajai ministrijai Saeimas sēdē atbalstīja 86 deputāti.

"Saeima aicina Ekonomikas ministriju ievērot tiesiskuma principus un, izstrādājot obligātā iepirkuma atcelšanas risinājumus, nepieļaut šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, to pārveidi par cita veida maksājumiem, kā arī mainīt šo maksājumu nosaukumu. Saeima aicina Ekonomikas ministriju izbeigt Latvijas iedzīvotājiem netaisnīgu, uz atsevišķām personām vērstu atbalsta režīmu," bija teikts deputātu pieprasījumā.

Pieprasījums virzīts ar mērķi samazināt elektroenerģijas izmaksas Latvijas iedzīvotājiem, ņemot vērā 13. Saeimā iekļuvušo jauno politisko spēku – Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" – vēlētājiem dotos solījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti