Saeimas komisijas vadītāja: Ja Rimšēvičs neatkāpsies, tad būs jādomā «jauni juridiski risinājumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ja ilggadējais Latvijas Bankas (LB) vadītājs Ilmārs Rimšēvičs pats neatkāpsies no amata, tad būs jāmeklē juridiski risinājumi, lai viņu atbrīvotu, pirmdien, 19. februārī, paziņoja Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere.

Šādi viņa izteicās pēc pirmdien notikušās Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdes, kas bija veltīta finanšu situācijas analīzei Latvijā pēc tam, kad tika aizturēts Rimšēvičs un finanšu grūtībās nonāca “ABLV Bank”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Es tiešām ceru, ka Rimšēvičam pietiks godaprāta iesniegt šādu iesniegumu [par demisiju] (..) Ja viņš to nedarīs, tad mums būs jāmeklē jauni juridiski risinājumi [kā viņu atlaist],”

atzina Lībiņa-Egnere. Viņa uzsvēra, ka pašreizējā likumdošana neļauj vienkāršā ceļā atbrīvot no darba Latvijas Banku prezidentu. Tomēr gan Eiropas Centrālās Bankas kodekss, gan Latvijas likumi prasa, ka centrālās bankas vadītājam ir jābūt ar nevainojamu reputāciju.

Lībiņa-Egnere gan pauda cerību, ka Rimšēvičs pats atkāpsies no amata. “Es ļoti lūgtu viņu to darīt (..) tas ir mazākais, ko viņš šobrīd var darīt,” viņa norādīja, ka tādā veidā mazāk ciestu jau šobrīd cietusī Latvijas finanšu sistēmas reputācija.

Viņa intervijā Latvijas Radio arī pauda cerību, ka Rimšēvičs pēc atbrīvošanas sazināsies ar valsts augstākajām valsts amatpersonām.

Lībiņa-Egnere akcentēja, ka notikumi ap “ABLV Bank” un Rimšēviču nav savstarpēji saistāmi. Attiecībā uz “ABLV Bank” deputāte sacīja, ka par Latvijas nodokļu maksātāju naudu banka netiks glābta - tā būtu klaja bezatbildība.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Latvijas Banka jau atpirkusi no „ABLV” valsts obligācijas par 13 miljoniem eiro, savukārt, izpildot zināmus nosacījumus, banka, ieķīlājot sev piederošos vērtspapīrus, varētu saņemt aizdevumu 97,5 miljonu eiro apmērā.

Bankas lūgto summu, kas ir 480 miljoni eiro, tai aizdot neesot plānots.

Tā vietā jau veikti aprēķini par to, cik lieli līdzekļi būtu nepieciešami, lai „ABLV” noguldītājiem no Noguldījumu garantiju fonda izmaksātu garantētos noguldījumus, proti, līdz 100 000 eiro.

KONTEKSTS:

Piektdien, 16.februārī,  Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis kratīšanas Ilmāra Rimšēviča darba vietā un arī dzīvesvietā - privātmājā Langstiņos. Sestdienas vakarā Rimšēvičs, kurš piektdien neatradās Latvijā, atgriezās Rīgā un pats devās uz KNAB. Birojā viņš atradās vairākas stundas, bet nakts vidū ap plkst. 1.25 Rimšēvičs kopā ar advokātu aizvests turpināt procesuālās darbības.  

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pauda, ka vismaz uz izmeklēšanas laiku Rimšēvičam vajadzētu atkāpties no amata. Vēlāk arī premjers Māris Kučinskis pauda skepsi, ka pēc aizturēšanas Latvijas Bankas prezidents varētu ierasties darbā un strādāt.

Savukārt KNAB un Valsts policija pirmdien norādīja, ka "ABLV Bank" un Rimšēviča lietas nav savstarpēji saistītas. Latvijas Bankas lieta ir saistīta ar kukuļņemšanu lielā apmērā, un kā drošības līdzeklis Rimšēvičam varētu būt noteikts liegums ieņemt bankas vadītāja amatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti