Saeimas komisija virza ieceri par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma konceptuāli atbalstīt kolektīvo iesniegumu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam un aicināt Saeimu iniciatīvu nodot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai tālākai izvērtēšanai, informēja Saeimas Preses dienestā.

Mandātu komisija galīgo lēmumu par šī gada 31. oktobrī iesniegtās iniciatīvas tālāko virzību izskatīšanai Saeimas sēdē plāno pieņemt nākamnedēļ.

Iniciatīvu līdz šim parakstījuši 53 220 pilsoņi. Tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem – dzīvesvietām.

Iniciatīvas autori iesniegumā norādījuši, ka nekustamā īpašuma nodoklis daudzos gadījumos ir kļuvis par iemeslu, kādēļ iedzīvotāji zaudē savus mājokļus. Tas apdraudot iedzīvotājiem Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu.

KONTEKSTS:

Iepriekš līdzīga iniciatīva par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, ko bija parakstījuši 10 496 pilsoņi, Saeimā tika iesniegta 2016. gada aprīlī. Saeima uzdeva Ministru kabinetam izvērtēt iespējamos principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības. Līdz šim valdības atzinums par iniciatīvu Saeimā nav saņemts.

Šogad Saeima kārtējo reizi atlika kadastrālo vērtību pārrēķināšanu atlikuši vairākkārt - tās iesaldētas līdz 2022. gadam. Tādējādi arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atbrīvojumu par vienīgo mājokli varētu ieviest ne agrāk kā 2022. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti