Saeimas komisija vienojas atlikt gāzes tirgus liberalizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums šodien vienojies virzīt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju. Tā trešdien žurnālistiem pēc komisijas slēgtās sēdes sacīja tās priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Tiks atlikta gāzes tirgus liberalizācija jeb tā sauktās trešās paketes ieviešana, skaidroja Dombrovskis.

Komisijas vairākums nolēmis AS "Latvijas gāze" piedāvātos likuma grozījumus virzīt uz balsojumu Saeimā. Balsojumā atturējās tikai Reformu partijas deputāti, piebilda komisijas priekšsēdētājs.

Gadījumā, ja Saeima nobalsos par likuma grozījumiem, gāzes tirgus liberalizācija varētu tikt atlikta līdz, piemēram, tam laikam, kad būs izveidots savienojums no Lietuvas un Polijas. Provizoriskais termiņš šāda savienojuma izveidei varētu būt 2018.gads, bet precīzu laiku ir grūti pateikt, skaidroja Dombrovskis.

RP deputāti balsojumā esot atturējušies, jo mandāts sarunām ar Krievijas „Gazprom” ir valdībai, un nav gluži korekti, ka likumdevējs iejaucas Ministru kabineta vestās sarunās, pauda komisijas priekšsēdētājs, kurš ir arī RP frakcijas priekšsēdētājs.

Kā ziņots, AS "Latvijas gāze" rosina veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai sistēmai.

Eiropas Komisija savukārt prasa jau tuvākajos gados liberalizēt gāzes tirgu, taču Latvijā problēmas rada 1997.gadā noslēgtais „Latvijas gāzes” privatizācijas līgums, kurš līdz 2017.gadam neparedz kompānijas sadalīšanu. Tiesa, politiķi jau agrāk minēja, ka viņi ir mēģinājuši vienoties ar vienu no lielākajiem „Latvijas gāzes” īpašniekiem „Gazprom”, lai tomēr Latvijā gāzes tirgus liberalizācija tiktu uzsākta laikā.

Lietuvā gāzes tirgus liberalizācija jau ir sākusies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti