Panorāma

Pareizticīgie svin Ziemassvētkus

Panorāma

Skaidrīte Ābrama pametīs KP vadītājas amatu

Turpina meklēt vainīgos par OIK

Saeimas komisija turpina meklēt vainīgos par OIK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimā turpinās parlamentārās izmeklēšanas process, kurā deputāti cenšas tikt skaidrībā, kas ir vainīgie par tā sauktā OIK jeb elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes ieviešanu. Kādu kaitējumu valstij ir nodarījusi šī sistēma, kas nepamatoti sadārdzināja elektrības cenas, un ko ar to darīt tālāk.

Parlamentārie izmeklētāji otrdien, 7. janvārī, jau atkārtoti iztaujāja bijušo ekonomikas ministru tolaik partiju “Vienotība” pārstāvošo Arti Kamparu un bijušo ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu par viņu lomu laikā, kad OIK tika ieviesta.

“Mēs toreiz informējām valdību, ka būs ievērojams cenu pieaugums, un tas tika rakstīts arī anotācijā. Mēs kā ierēdņi. Tas bija politisks lēmums, kas toreiz tika pieņemts. Un visi zināja to, kas šis elektroenerģijas cenu pieaugums līdz 26%, ja nemaldos, būs,” sacīja Matīss.

“Es kā politiķis, kas tajā laikā aktīvi biju iekšā, es nevarētu neuzņemties [vainu saistībā ar OIK], lai gan es biju pirmais, kas pēc tiem noteikumiem, kuri tika pieņemti, ar atrotītām piedurknēm tanī zampā metos iekšā. Bet neapšaubāmi – kontroles mehānismu no manas puses varēja veidot daudz jaudīgāk, nozīmīgāk,” sacīja Kampars.

Gan Kampars, gan Matīss atzīst pārmetumus, ka ministrijas uzraudzība pār elektrības ražotājiem bijusi vāja un tāda tā esot arī joprojām.

Tādēļ gan toreiz, gan tagad to var izmantot ļaunprātīgi. Izmeklēšanas komisijas vadība gan sola, ka par to nāksies atbildēt.

“Es ceru, ka mēs gala ziņojumā spēsim vienoties un aicināsim atzīt valsti par cietušo un vainīgās personas atbildēt. Kaut vai izpārdot savu privāto mantu un atdot šo naudu valstij,” sacīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Ieva Krapāne (“KPV LV”).

Komisijas gala ziņojums gaidāms februārī.

KONTEKSTS:

Apņemšanās likvidēt OIK bija viens no galvenajiem partijas "KPV LV" priekšvēlēšanu solījumiem. Pašlaik šīs partijas ministrs Ralfs Nemiro vada par OIK jautājumu atbildīgo Ekonomikas ministriju.

Savukārt Saeimā "KPV LV" deputāte Ieva Krapāne vada OIK parlamentārās izmeklēšanas komisiju, kurai būs jāvērtē, piemēram, tas, vai, lemjot par atbalstu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem, ir vērtēta Latvijas iedzīvotāju maksātspēja, kā arī dažādi amatpersonu lēmumi. Komisijas uzdevumi detalizēti izklāstīti uz teju desmit lappusēm. 

Jūnijā komisiju pameta aktīvs OIK kritiķis deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa"). Kā iemeslu viņš norādīja neapmierinātību ar Krapānes  ievēlēšanu komisijas vadībā. 

Savukārt komisijas vadītāja pavēstījusi, ka viņas rīcībā esot informācija saistībā ar OIK, kas varot novest pie jaunām krimināllietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti