Saeimas komisijā spriedīs par ierobežojumiem lauksaimniecības zemju pārdošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien turpinās darbu pie grozījumiem likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kuri paredz noteikt lauksaimniecības zemes ierobežojumus, lai aizsargātu vietējo zemes tirgu no spekulatīviem darījumiem un veicinātu zemes īpašumu nonākšanu vietējo īpašnieku rokās. Lauksaimnieki jau ir aicinājuši Saeimu ar likuma izstrādi pasteigties, jo no 1.maija šobrīd spēkā esošie zemes iegādes ierobežojumi ir beigušies.

Paredzams, ka komisijas darba kārtībā nonāks vairāki no pretrunīgāk vērtētajiem priekšlikumiem - tostarp arī par nosacījumiem, ar kādiem zemi varēs iegādāties citu Eiropas Savienības valstu pilsoņi.

Saskaņā ar deputāta Jāņa Dombravas ideju, lauksaimniecības zemi savā īpašumā varēs iegādāties Eiropas valstu pilsoņi, ja viņu valstī tiešo maksājumu apjoms uz vienu hektāru lauksaimniecības zemes nepārsniedz Latvijai piešķirto maksājuma apjomu uz vienu hektāru. Tomēr Saeimas komisiju iepriekš neapmierināja tas, ka priekšlikums paredz ierobežojumus tikai fiziskām personām, tāpēc papildināt priekšlikumu apņēmušās Zemkopības un Tieslietu ministrijas.

Noraidījumu savukārt guvis ierosinājums papildināt likumu par pirmpirkuma tiesībām uz mežu. Deputāti sākumā vēlas ar likuma grozījumiem atrisināt jautājumu par lauksaimniecības zemi un pēc tam sākt diskutēt par meža zemi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti