Saeimas komisija piekrīt «ātro kredītu» ierobežošanai naktīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija, sākot izvērtēt deputātu priekšlikumus, kas iesniegti Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, paguvusi izskatīt vien daļu no tiem. Tostarp atbalstīta iecere par nebanku kredītu izsniegšanas ierobežojumiem naktī, kā arī idejiski deputāti piekrita atteikties no licenču terminēšanas.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā Saeimā top jau teju divus gadus, un trešdien Tautsaimniecības komisija sāka darbu pie grozījumu sagatavošanas otrajam lasījumam. Plānots, ka likums galīgajā lasījumā tiks pieņemts tā, lai tas stātos spēkā no šā gada 1.jūlija.

Ekonomikas ministrija rosinājusi liegt šo kredītu izsniegšanu naktīs, stingrāk regulēt nokavējuma un peļņas procentus. Trešdien komisija paguva izskatīt tikai daļu no 20 priekšlikumus. Lai gan deputāti vēl netika līdz strīdīgajiem priekšlikumiem, diskusijas jau bijušas asas.

Komisijas deputāti atbalstījuši aizliegumu „ātro kredītu” izsniegšanu naktīs. Nebanku kredītdevēju nozare gan apgalvo, ka jau tagad nepraktizē kredītu izsniegšanu naktī. Tiek gan diskutēts par laika posmu: vai nu tas varētu būt no plkst.23 līdz 7, vai plkst.22 līdz 8, ko rosināja deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) un komisijas deputāti.

Komisija arī idejiski atbalstīja deputāta Dzintara Zaķa („Vienotība”) priekšlikumu atteikties no licenču terminēšanas. Katram kredītdevējam nepieciešama licence, kas jāpārreģistrē katru gadu. Iespējams, nākotnē tās varētu būt beztermiņa un komersantam katru gadu būtu jāmaksā valsts nodeva vai arī tās varētu izsniegt uz pieciem gadiem. Idejiski atbalstīta doma, ka katru gadu nevajadzētu pārreģistrēt, bet par šo vēl turpināsies diskusijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti