Saeimas komisija nolemj «deputātu kvotām» 2016.gada budžetā atvēlēt vairākus miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, vērtējot nākamā gada budžeta priekšlikumus, atbalstīja daudzus deputātu ierosinājumus, atvēlot tam vairākus miljonus eiro.

Komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) pēc komisijas sēdes vēl nenosauca precīzu summu, cik atvēlēts deputātu priekšlikumiem. Viņš arī atzina, ka deputāti atbalstījuši vairāk priekšlikumu, nekā bija plānots.

Vienlaikus Šadurskis uzslavēja deputātus, jo šogad bija mazāk "nereālu ierosinājumu" budžetam.

Komisija šodien atbalstīja Solvitas Āboltiņas (V) un Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par 110 000 eiro piešķiršanu Kokneses fondam Likteņdārza daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas pirmā posma būvniecībai, kā arī Āboltiņas ierosinājumu par 149 374 eiro piešķiršanu Skrundas novadam Rudbāržu pils renovācijai.

Deputāti arī vienojās piešķirt 300 000 eiro pētījumam par Latvijas nodokļu sistēmu, ko veiktu Pasaules Banka.

Trešdien atbalstīti arī daudzi citi priekšlikumi. Piemēram, deputāti atbalstīja ierosinājumu piešķirt 10 000 eiro Jaunjelgavas novada domei bērnu un jauniešu atbalsta iestāžu attīstībai, Augusta Brigmaņa (ZZS) priekšlikumu paredzēt 9000 eiro Jaunpils novada domei bērnu rotaļu laukuma izbūve Viesatu un Levestes ciemos, Viktora Valaiņa priekšlikumu par 15 000 eiro Jēkabpils pilsētas domei bērnu sporta attīstībai.

Tāpat atbalstu guva nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikums par 7500 eiro Kocēnu novada pašvaldībai projekta "Mujānu viduslaiku cietokšņa Baltais tornis - visspilgtāk saglabājies viduslaiku aizsargbūvju fragments Ziemeļvidzemē" realizēšanai.

Deputāti atbalstīja Jāņa Upenieka (V) ierosinājumu piešķirt 20 000 eiro Limbažu sporta skolai sporta laivu un trenažieru iegādei, atbalstu guva arī vairāku deputātu priekšlikums paredzēt 23 000 eiro Mazsalacas slimnīcas jumta remontam. Deputāti arī neiebilda pret Hosama Abu Meri (V) priekšlikumu paredzēt 19 871 eiro Neretas Sociālās aprūpes centra veļas mājas remontam un aprīkojuma iegādei.

Iebildumu nebija arī pret Edvarda Smiltēna (V) ierosinājumu piešķirt vairāk nekā 21 000 eiro Saldus novada pašvaldībai gleznotāja Jaņa Rozentāla akmens un apkārtējās teritorijas labiekārtošanai, kā arī 20 000 eiro Saulkrastu novada pašvaldībai daudzfunkcionālā sporta kompleksa izveides 2.kārtai pie Saulkrastu vidusskolas.

Atbalstīti tika arī vairāki opozīcijas deputātu ierosinājumi - 5300 eiro pēc Andreja Klementjeva (S) priekšlikuma tiks piešķirti bērnu sociālās aprūpes centram "Mūsmājas", bet vēl 31 000 eiro pēc Ivana Ribakova (S) priekšlikuma paredzēti Viļānu vidusskolas stadiona pārbūvei.

Savukārt vakar deputāti atbalstīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas ierosinājumu par 200 000 eiro piešķiršanu Valsts kontrolei, paredzot finansējumu revidentu atlīdzības konkurētspējai, kā arī papildu piecām amata vietām pārkāpumu prevencijas pasākumu un IT drošības nodrošināšanai.

Tāpat deputātu atbalstu guva priekšlikums piešķirt 243 800 eiro Latvijas Radio bigbendam, 250 000 eiro Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai, kā arī 750 000 eiro Cēsu pilsētas stadiona rekonstrukcijai.

Vēl 467 5000 eiro tiks piešķirti filmas "Dvēseļu putenis" pabeigšanai, bet 185 027 eiro nākamgad paredzēti, lai pārskatītu Tiesībsarga biroja atlīdzības sistēmu.

Komisija atbalstīja 55 000 eiro piešķiršanu Ārlietu ministrijai, lai nodrošinātu Ārpolitikas institūta darbu divu projektu īstenošanā - "Latvijas ārlietu simtgade: atskats un nākotnes perspektīvas" un "Latvijas drošības un ārpolitikas gadagrāmata 2017".

343 000 eiro pēc deputātu Edgara Putras (ZZS) un Gundara Daudzes (ZZS) priekšlikuma piešķirti Ventspils Augstskolai Irbenes radioteleskopu uzturēšanas izmaksu segšanai. Atbalstu guva arī Jāņa Trupovnieka (ZZS) ierosinājums paredzēt 80 000 eiro Rēzeknes augstskolai divu datorlaboratoriju izveidei.

Deputāti piekrita Alekseja Loskutova (V) ierosinājumam par 60 000 eiro piešķiršanu PMLP Pārvaldes teritoriālo nodaļu klientu apkalpošanas telpu aprīkošanai ar video novērošanas sistēmām.

Komisija atbalstīja arī daudzus citus deputātu priekšlikumus.

Galavārds par šiem priekšlikumiem būs Saeimai, vērtējot budžetu galīgajā lasījumā 30.novembrī.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 900 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2016.-2018.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 600 priekšlikumi. Savukārt 24 likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, iesniegti 303 priekšlikumi.

Jau ziņots, ka deputātu sagatavotie priekšlikumi valsts budžeta likumprojektam rāda, ka arī šogad vairums tautas priekšstāvju iejutīsies dāsnu Ziemassvētku vecīšu lomā, pa dažiem tūkstošiem eiro dalot lūdzējiem - dažādām biedrībām, valsts un pašvaldību iestādēm, arī baznīcām.

Ik gadu, aizstāvot tā saucamo deputātu kvotu sistēmu, tiek runāts par akūtām un ļoti būtiskām vajadzībām, kuras citādi palikšot nerealizētas. Tomēr, analizējot pērn sadalīto divu miljonu eiro izlietojumu, šāda pārliecība nerodas. Pārbaudot tikai nelielu daļu piešķīrumu, LSM atrada vairākus, kuros nauda izlietota apšaubāmi vai neatbilstoši norādītajiem mērķiem, un ne vienā vien gadījumā acīmredzami kalpojusi iesniedzēju labā tēla spodrināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti