Saeimas komisijā kritizē potenciālo elektrības tarifu pieaugumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts uzņēmumu – "Sadales tīkla" (ST) un "Augstsprieguma tīkla" (AT) – plāni palielināt elektrības sadales un pārvades tarifus ir ne tikai sadusmojuši sabiedrību, bet virkni jautājumu raisījuši arī politiķiem, kuri Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē plānus kritizēja. Deputāti aicināja pārskatīt un samazināt regulatorā pieteiktos tarifus.

Sēdē otrdien, 29. novembrī, deputāti sprieda par AT pieteiktā pakalpojumu cenu kāpuma un ST plānotā elektroenerģijas sadales tarifa palielinājuma ietekmi uz tautsaimniecību, atjaunīgās enerģijas izmantošanu un mājsaimniecībām, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas komisijā kritizē potenciālo elektrības uzņēmumu tarifu pieaugumu
00:00 / 01:58
Lejuplādēt

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers ("Latvija pirmajā vietā") sacīja: "Es, tā klausoties, gandrīz aizmigu. Šķiet, ka valstī viss ir labi. Vai es kaut ko nesaprotu? Cilvēki saka, ka nevar samaksāt rēķinus, bet jūs pildiet tikai norādījumus, uzstādījumus."

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone ("Apvienotais saraksts") pēc komisijas sēdes sacīja, ka, virzoties uz energoneatkarību un energodrošību, ir jādara viss iespējamais, lai krīzes situācijā nodrošinātu iespēju tautsaimniecībai konkurēt un neradītu nepanesamu finansiālo slogu mājsaimniecībām.

"Mēs nevaram runāt par tarifu palielinājumu, turklāt tik dramatisku. Pirms tarifu kāpumi tika iesniegti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK), tie bija pilnvērtīgi jāizdiskutē ar kapitāldaļu turētājiem un partneriem," sacīja Matisone.

Tarifu pieauguma ieceres jau izpelnījušās plašu kritiku no dažādām politiskām partijām. To kritizējusi arī ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība), kura uzdevusi ST tarifu celšanas plānu pārstrādāt.

Arī Saeimas komisija aicināja AT un ST, kā arī kapitāldaļu turētājas – Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju (FM) –  izvērtēt sēdē paustos viedokļus, pārskatīt un samazināt regulatorā jau iesniegtos tarifu plānus, ņemot vērā tarifu ietekmi uz tautsaimniecības konkurētspēju, atjaunīgās enerģijas ražošanu un mājsaimniecību finansiālo slogu.

"Sadales tīkla" izpilddirektors Sandis Jansons solīja korekcijas veikt: "Mēs pārskatīsim elektroenerģijas cenas. Mums ir dažādi scenāriji, kā mēs šīs pozīcijas varam piefiksēt uz nākotni, pārdomāt un mazināt jau šajā tarifu projektā."

Tarifa plāna korekcijas sagaidāms arī AT. FM pārstāve Olga Bogdanova stāstīja: "Šobrīd ir identificēti aptuveni deviņi virzieni, kā šo problemātiku varētu risināt. Līdz 20. decembrim premjers gaida no Ekonomikas un Finanšu ministrijām un kapitālsabiedrībām izvērtētu analīzi par to, kurš no risinājumiem varētu būt valstiski vispareizākais."

Tāpat Saeimas komisija aicināja atbildīgās iestādes izvērtēt un pielāgot valsts atbalsta pasākumus mazāk aizsargātajām sabiedrības grupām, lai nepieciešamības gadījumā tos varētu virzīt kopā ar tarifu izmaiņām.

KONTEKSTS:

AT elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt ST jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem, informēja uzņēmumā.

Saules paneļu īpašnieki ir nemierā ar ST plānoto tarifu palielinājumu, kas krietni palielināšot izmaksas. Savukārt komercparki uzskata, ka šāds solis dažu gadu laikā pilnībā apstādinās ilgtermiņa investīcijas šajā nozarē.

Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") licis vērtēt iespējas koriģēt elektrības un pārvades tarifu celšanas projektus. Ekonomikas ministre norādījusi, ka ST plāns par tarifa celšanu vidēji 75% apmērā ir jāmaina. FM uzdevusi arī AT pārvērtēt savus elektrības pārvades tarifa palielināšanas projektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti