Saeimas komisija atbalsta zemākus «ātro kredītu» likmju griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija otrdien, 25.septembrī, atbalstīja likuma grozījumus, kuru mērķis ir aizsargāt tā saukto ātro un patēriņa kredītu ņēmējus. Likuma izmaiņas tostarp paredz noteikt zemākus procentu likmju griestus.

ĪSUMĀ

  • Īstermiņa kredīti, ko atdos vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt 215 eiro;
  • Šo kredītu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk nekā divas reizes;
  • Pieļaujamo aizdevuma gada procentu likmi plānots samazināt trīs reizes;
  • Plānots aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus, paredzēti izņēmumi;
  • PTAC un Latvijas Banka atbalsta kreditēšanas ierobežojumus;
  • Latvijas Raidorganizācijas asociācijas iebilst pret reklāmas ierobežojumiem;
  • Likuma grozījumus Saeimas galīgajā lasījumā varētu skatīt nākamnedēļ.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa par likuma grozījumiem
00:00 / 01:01
Lejuplādēt
Iecerētie grozījumi nosaka, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, summa nevarēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro.

 

Tāpat ar likuma grozījumiem plānots noteikt, ka šo aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm. Nosacījums neattieksies uz gadījumiem, kad kredīta atmaksai tiks piedāvāts maksājumu grafiks, saskaņā ar kuru pamatsumma atmaksājama pa daļām, informē Saeimas Preses dienestā.

Vairāk nekā trīs reizes plānots samazināt pieļaujamo procentu likmi. Komisijā atbalstīts priekšlikums pieļaujamo aizdevuma procentu likmi samazināt no pašreizējiem 200% līdz aptuveni 60% gadā, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Anrijs Matīss.

"Mēs esam priecīgi, ka beidzot mēs esam nonākuši līdz gada procentu likmei, nevis dienas procentu likmei, kādas vispār matemātiski nav. Procentu likme ir būtiski samazināta – tātad aptuveni trīs reizes zemāka nekā šobrīd maksimāli pieļautie griesti.

Pieļauju, ka daļa pakalpojumu, kas ir tieši īstermiņa kredīti, patērētājiem varētu nebūt pieejami, kā to arī nozare saka.

Protams, sekas tas nozarei varētu atstāt," lēsa Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa, izsakot cerību, ka likuma izmaiņas samazinās cilvēku iespēju nonākt kredītu jūgā.

Latvijas Bankas Finanšu stabilitātes pārvaldes vadītājs Elmārs Zakulis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka aizdevuma procentu likmes samazināšana būtiski neietekmēs kreditēšanas tirgu. To apliecina Igaunijas pieredze, kur jau ir ieviesti līdzīgi ierobežojumi.

Likuma grozījumi paredz arī, ka kredītu devējiem būs rūpīgi jāpēta kredītņēmēja citas saistības.

Tāpat likumprojektā noteikts aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus. Kā izņēmums paredzēti gadījumi, kad tas notiek kredīta devēja vai starpnieka telpās vai arī to interneta mājaslapā, vai mobilajā lietotnē, kā arī personīgi uzrunājot iespējamo klientu klātienē vai telefoniski. Izņēmums attieksies arī uz pasta vai elektroniskajiem sūtījumiem patērētajiem, ja patērētājs piekritis tos saņemt, skaidro Saeimas Preses dienestā.

Tāpat reklāma atļauta citu preču un pakalpojumu reklāmās, sniedzot informāciju par iespēju to apmaksu veikt ar kreditēšanas līguma starpniecību. Tomēr attiecīgā veida reklāma nebūs atļauta televīzijā un radio. Tāpat noteikts, ka aizliegums neattieksies uz zīmolvārda reklāmu jeb sponsorēšanu, tomēr tā būs aizliegta sabiedriskā pasūtījuma ietvaros īstenotajos projektos, kas finansēti no valsts un pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Latvijas Raidorganizācijas asociācijas pārstāvis Andris Ķēniņš
00:00 / 00:22
Lejuplādēt
Latvijas Raidorganizācijas asociācijas pārstāvis Andris Ķēniņš komisijas lēmumu pēc sēdes kritizēja, sakot, ka aizliegums nesasniegs cerēto mērķi – mazināt reklāmu negatīvo ietekmi un veicināt atbildīgu aizņemšanos. Proti, uz privātajiem televīzijas kanāliem, kuri ir reģistrēti ārvalstīs, aizliegums neattieksies. Tāpēc ātro kredītu reklāmas no ekrāniem nepazudīs.

 

Asociācija uzskata, ka reklāmas ir nevis jāaizliedz, bet jānosaka to regulējums, līdzīgi kā tas ir ar alkoholu un tabaku. Ķēniņš izteica cerību, ka Saeima, kurai par likuma grozījumiem jāsaka gala vārds, šādu redakciju neatbalstīs.

"(..) Pēc būtības mēs nostādām ļoti nevienlīdzīgā situācijā tieši Latvijas medijus, jo viņi šobrīd konkurē ar šiem ārvalstu medijiem.

Tad šī nauda aizplūdīs uz citu valstu medijiem, un Latvijas medijiem šī nauda samazināsies, bet skatītāji tāpat šīs reklāmas redzēs," skaidroja Ķēniņš.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Matīss norādīja, ka likuma grozījumus Saeimas trešajā, galīgajā lasījumā plānots skatīt nākamceturtdien, 4.oktobrī. Iecerēts, ka izmaiņas, kas attiecas uz kredītu procentu likmēm un kreditēšanas pakalpojumu reklāmu, stāsies spēkā 2019.gada 1.jūlijā. Savukārt pārējie grozījumi - 2019.gada 1.janvārī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti