Saeimas komisija atbalsta lielāku akcīzes nodokli alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija pirmdien, 23.novembrī, turpina darbu pie nākamā gada budžeta likumiem, un līdz šim izskatījusi grozījumus akcīzes nodokļa likumā, atbalstot tā pieaugumu alkoholiskajiem dzērieniem.

Komisija paguva izskatīt jau Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītās akcīzes nodokļa izmaiņas par pieaugumu benzīnam un dīzeļdegvielai. Komisijā par nebija īpašu asu diskusiju, lai gan bija iesniegti absolūti pretēji priekšlikumi. No partijas “No sirds Latvijai” bija ierosinājums atteikties no šī nodokļa pieauguma, kamēr citi opozīcijas deputāti mudināja vēl straujāku palielinājumu.

Asākās diskusijas raisīja jautājums par akcīzes nodokļa palielinājumu alum. Valdības apstiprinātajā likumprojektā iesniegtais akcīzes nodokļa palielinājums ir nedaudz lēnāks nekā citiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tāpēc deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) bija iesniedzis priekšlikumu celt akcīzes nodokli alum straujāk, pielīdzinot citu alkoholisko dzērienu nodokļa pieaugumam.

Diskusijas bija ļoti karstas, jo arī nozarē nav vienprātības par to, kāds būtu pareizais risinājums un ietekme uz produkta gala cena. Alus darītāju pārstāvji īpaši norāda uz mazajām alus darītavām¸ kas pēdējos gados attīstījušās. Viņuprāt, šāds nodokļa pieaugums būtu par strauju un šāds alus būtu jau nenopērkams. Savukārt stipro alkoholisko dzērienu ražotāju pārstāvji norāda, ka akcīzes nodoklis alum būtu jāceļ līdzvērtīgi citiem dzērieniem..

Budžeta komisijā pirmdien tiek skatīti arī priekšlikumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa grozījumiem, kā arī gaidāma diskusija par nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti