Saeimas komisija atbalsta budžeta paketi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeimas Budžeta komisija otrdien gandrīz septiņas stundas ilgā sēdē pabeidza darbu pie nākamā gada valsts budžeta un to pavadošās paketes. Tas nozīmē, ka trešdien ārkārtas sēdē par budžetu galīgajā lasījumā varēs balsot Saeima.

Pēc tik smaga darba rītdienas Saeimas balsojums izskatās cerīgi, saka Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs no „Vienotības". „Praktiski par visiem likumprojektiem ir panākta vienošanās (..) Es domāju, ka Saeimā tiks atbalstīts Ekonomikas ministrijas piedāvātais Ostu likuma variants (..) Bija divi likumprojekti, par kuriem vēl turpinājām konceptuālās debates: tas bija Dabas resursu nodoklis un Subsidētās enerģijas likums. Vienojāmies, ka ir ieviešams ūdens resursu nodoklis (..) Subsidētā enerģijas likumā mēs atbalstījām jau iepriekš lemto," saka Reirs.

Likumā par ostām komisija izveidojusi alternatīvo priekšlikumu, kas paredz lielo ostu tiešos maksājumus valsts budžetā ieviest no 2015., nevis no nākamā gada. Turpmāk Rīgas, Ventspils un Liepājas ostām būs jāmaksā valsts budžetā 10% no tonnāžas, kanāla, mazo kuģu, enkura un kravas maksām. Reirs gan skaidro, ka Saeima tiks aicināta šo priekšlikumu noraidīt, jo tas esot pretrunā ar Ekonomikas ministrijas un Reformu partijas pozīciju.

Daudz ilgākus strīdus izraisīja iecere Dabas resursu nodokļa likumu piemērot arī neadresētajiem sūtījumiem. Komisija piektdien lēma šo sadaļu no likumprojekta svītrot, otrdienas rītā savu viedokli pēc ministrijas uzklausīšanas mainīja, taču vēlāk regulējumu svītroja atkal. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iecere par drukāto reklāmas izdevumu aplikšanu ar nodokli netika atbalstīta. Deputāti balsojumā atbalstīja šādu „Vienotības" pārstāves Lolitas Čigānes priekšlikumu. „(..) komisija vienojās, ka mēs konceptuāli atbalstām, ka ir vajadzīgs iespiedmateriālu resursu nodoklis," teica Čigāne. Tiesa, ir daudz neskaidrību, kā Valsts ieņēmumu dienests šo nodokli administrēs.

Viņa pauž pārliecību, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai nekas netraucējot jau drīzumā iesniegt priekšlikumus par neadresēto sūtījumu aplikšanu ar nodokli parastajā kārtībā caur valdību. Arī tad Saeima tos varētu akceptēt jau no nākamā gada. Tomēr ministrs Edmunds Sprūdžs no Reformu partijas, kurš decembra sākumā amatu atstās, uz Budžeta komisijas lēmumu reaģēja asi. „Šodien ir otrā diena pa diviem gadiem, kad man ir kauns par Latvijas parlamentu. Šajā gadījumā par to bezprecendenta balagānu, kas notika Saeimas komisijas sēdē. Tādu jautājumu deputātiem nebija. Jautājums bija par to, kā viņi turpmāk izplatīs savas „lapiņas" [vēlēšanu materiālus] (..)," pauda Sprūdžs.

Komisija otrdien vienojās arī par pēdējiem labojumiem pašā budžeta likumprojektā, piešķirot papildu līdzekļus gan sportam, gan atsevišķiem muzejiem, gan atsevišķām dotācijām biedrībām. Savukārt Sabiedrība par atklātību „Delna" sēdē atteicās no 18 000 eiro, kuru piešķiršanu iepriekš atbalstīja gan valdība, gan komisija, tāpēc šī nauda tiks novirzīta Pilsoniskajai aliansei. Kā ziņots iepriekš, komisija atbalstīja arī kino nozarē pretrunīgi vērtētu līdzekļu piešķiršanu filmai „Dvēseļu putenis", ko sēdē pieminēja Reirs. „(..) kā prasa likums, mēs nenorādījām konkrētu organizāciju vai saņēmēju. Bet diskusija bija, un mēs visi sapratām, ko mēs domājām," teica Reirs.

Pirms balsojuma par budžetu trešdien komisija pulcēsies vēlreiz, jo Saeimas sēdes darba kārtības sākumā iekļauti divi ar demogrāfijas vienošanos saistīti likumi. Pēc to pieņemšanas komisijai vēl būs jāprecizē budžeta izdevumi, jo vairāk naudas tiks novirzīts bērnu pabalstiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti