Pusdiena

Starptautiskie ķīmisko ieroču inspektori trešdien varēs piekļūt Sīrijas pilsētai Dumai

Pusdiena

LR korespondente Zane Mače par pirmsskolu mācību procesa izmaiņām

LR korespondente Madara Fridrihsone par čaulas kompānijām

Saeimas komisijā atbalsta aizliegumu bankām apkalpot čaulas kompānijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 17.aprīlī, izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumus, kas paredz aizliegt Latvijas komercbankām sadarboties ar čaulas kompānijām.

Čaulas kompānijas

Uzņēmumi, kuru kontos ir liels naudas apgrozījums, bet nav skaidrs, ar ko uzņēmums nodarbojas un kā nopelnījis naudu. Tiem nav praktiskas saimnieciskas darbības, nav pieejami finanšu pārskati un nav fiziskas darbības vietas - ir tikai pasta kastīte vai saziņas adrese. Tieši šādas kompānijas nereti tiek izmantotas garās, grūti izsekojamās ķēdēs, lai slēptu finanšu plūsmas pēdas.

Saeimas komisijā nebija diskusiju par to, kā šāds aizliegums ietekmēs nodokļu ieņēmumus un Latvijas tautsaimniecību kopumā. Lielākās debates bija par likuma grozījumos paredzētajām normām, kas skar kontrolējošo iestāžu sadarbību, lai samazinātu naudas atmazgāšanas riskus Latvijā.

 

Lai arī Eiropas naudas atmazgātāju uzrauga "Moneyval" ziņojums par situāciju Latvijā vēl nav publiskots, no Tieslietu ministrijas un arī Finanšu ministrijas pārstāvju teiktā noprotams, ka Latvijas vājā vieta cīņā ar naudas atmazgāšanu ir koordinācijas mehānisma trūkums starp atbildīgajām iestādēm.

Šie grozījumi paredz sadarbības koordinācijas grupu veidošanu ātrākai naudas atmazgāšanas apkarošanai,

stāsta Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājs Viesturs Burkāns.

Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītājs Viesturs Burkāns
00:00 / 01:01
Lejuplādēt
Likuma grozījumos paredzēts aizliegums bankām sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus. Aizliegums attieksies arī uz maksājumu iestādēm, elektroniskās naudas iestādēm, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, kā arī uz klientu individuālo portfeļu pārvaldīšanu un atvērto ieguldījumu fondu apliecību izplatīšanu ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām, informē Saeimas Preses dienestā.

 

Grozījumi paredz, ka bankām 14 dienu laikā saviem klientiem – čaulas kompānijām – būs jāpaziņo par darījuma attiecību izbeigšanu vai neuzsākšanu un 60 dienu laikā būs jāslēdz to konti. Pēc šī perioda klients naudas līdzekļus, kas nebūs izņemti no kredītiestādes, varēs pārskaitīt tikai uz savu kontu vai kontu citā bankā vai finanšu iestādē. Šo naudu vairs nevarēs izmantot darījumu veikšanai.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sniegtie dati liecina, ka 2017.gada pirmajā ceturksnī Latvijas kredītiestādēs čaulas kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 27,8% apmērā.

Savukārt kredītiestāžu, kas pārsvarā apkalpo augsta riska klientus, šo kompāniju kredīta apgrozījuma īpatsvars visu klientu kredīta apgrozījumā bija 44,52%. 

Saeima likuma grozījumus pirmajā lasījumā, visticamāk, skatīs šo ceturtdien, 19.aprīlī. Likumprojekts paredz, ka aizliegums bankām apkalpot čaulas kompānijas stājas spēkā nākamajā dienā pēc grozījumu izsludināšanas.

KONTEKSTS:

Par nepieciešamību ierobežot čaulas kompāniju un nerezidentu apkalpošanu saka runāt pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (FinCEN) paziņojuma par “ABLV Bank” iespējamo saistību ar naudas atmazgāšanu, pēc kura bankai sākās grūtības un tā nolēma pašlikvidēties, un FinCEN pārstāvju vizītes Latvijā.

Finanšu sektora attīstības padome jau 21.martā vienojās bankām aizliegt sadarbību ar čaulas kompānijām. Aprīlī aizliegumu plāno apstiprināt Saeimā, tādējādi jau no 1.maija bankām būtu aizliegts iesaistīties darījumos ar čaulas kompānijām. Starp Latvijas banku klientiem 26 081 ir čaulas kompānijas, tostarp divas kompānijas ir ar Latvijas izcelsmi.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš atzina, ka atteikšanās no čaulas kompānijām ietekmēs banku darbu un Latvijas ekonomiku, bet “mēs to pārdzīvosim”, jo, pēc pašreizējām teorētiskām aplēsēm, notikumu banku sektorā ietekme varētu būt aptuveni 0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Tikmēr vairāku nozaru uzņēmēji brīdināja – ar šo sāktas jaunas raganu medības, kurā cietēji var izrādīties godīgie uzņēmēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti