Saeimas deputāti turpinās diskusijas par FKTK padomes maiņu šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputāti ceturtdien, 30. maijā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, lai varētu pilnveidot finanšu sektoru uzraugošās institūcijas darbu “netīrās naudas atmazgāšanas” novēršanas jomā. Saeimas deputāti vēl nelēma par normu, kas paredzētu FKTK padomi mainīt jau šogad.

Likuma grozījumos paredzēts mainīt FKTK padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu nominēšanas, kā arī iecelšanas kārtību un noteikt termiņa ierobežojumu padomes locekļiem. Likumprojekts nosaka, ka FKTK amatpersonas un darbinieki nav atbildīgi par tiesisku lēmumu radītajām sekām, kas radušās finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem un trešajām personām.

Likumā bija plānots ietvert normu, ka FKTK padome tiks izraudzīta līdz šā gada 1.oktobrim, tomēr daļa deputātu rosināja tomēr šogad nemainīt visu komisijas padomi.

Diskusijas par ieceri līdz šā gada oktobrim izveidot jaunu komisijas padomi notika arī 22. maijā komisijas sēdē. Saeimas Juridiskais birojs un Tieslietu ministrija aizstāv viedokli, ka visas padomes apstiprināšana Saeimā stiprinās tās leģitimitāti.

„Saskaņas” deputāts Vjačeslavs Dombrovskis to apšauba: „Tie argumenti, kas ir izskanējuši, nav ne pārliecinoši, ne loģiski. Attiecībā uz FKTK leģitimitāti… Jūs gribat pateikt, ka pašreizējās FKTK pieņemtie lēmumi ir bijuši neleģitīmi? Gribat pateikt, ka, jo vairāk padomes locekļus apstiprinās Saeimā, jo leģitimitāte pieaug? Tad veidosim ar simt locekļiem. Manuprāt, ja ir vismaz viens loceklis, kuru apstiprina Saeima, tad iedod to leģitimitāti.”

KONTEKSTS:

Pēc premjera Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") rīkojuma Finanšu ministrija sagatavojusi grozījumus likumā, kas paredz FKTK jaunus pienākumus cīņā ar naudas atmazgāšanu un citu FKTK padomes iecelšanas kārtību. Ministru kabinets vienojies, ka visus piecus FKTK padomes locekļus turpmāk meklēs konkursā. Viņus iecels ar Saeimas balsojumu. Tagad Saeima ieceļ tikai priekšsēdētāju un vietnieku pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra ieteikuma. Pārējos padomes locekļus pēc tam ieceļ FKTK padomes priekšsēdētājs.

Iecerētā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) funkciju paplašināšana finanšu noziegumu novēršanas uzraudzībā nav nepieciešama, jo šis darbs jau notiek, uzskata komisijas padomes loceklis Gvido Romeiko. Finanšu sektora uzraudzības “kapitālais remonts” viņu dara bažīgu par to, kādu rezultātu tas dos. “Iepazīstoties ar šo [likum]projektu, mani pārņem bažas, un diemžēl tādas bažas pārņem arī visus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbiniekus,” sacīja FKTK pārstāvis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti