Saeimas deputāti strīdīgos Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus skatīs pēc nedēļas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ikgadējās ārpolitikas debatēs ceturtdien, 23. janvārī, aizņēma teju visu Saeimas deputātu dienas kārtību, līdz ar to ilgi gaidītais un politisko intrigu apvītais Elektroenerģijas tirgus likuma grozījums tā arī 3. lasījumā netika skatīts. Saeima par šo jautājumu spriedīs pēc nedēļas.

Saeimas deputāti strīdīgos Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus skatīs pēc nedēļas
00:00 / 03:11
Lejuplādēt
Saeimas darba kārtībā ceturtdien bija paredzēts lemt par Elektroenerģijas tirgus likumā grozījumiem, ar kuriem paredzēts nostiprināt obligātā iepirkuma – valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem – pārraudzību, kā arī novērst tā saņēmēju pārkompensāciju. Likuma projektam bija iesniegti vairāk nekā simts priekšlikumu. Tomēr Saeima līdz šī jautājuma apspriešanai tā arī netika.

 

"OIK [obligātā iepirkuma komponente], valsts atbalsts ir bijis liels, bet kontrole, uzņēmumu uzraudzība nav bijusi praktiski vispār. To esam centušies labot, nododot šīs funkcijas Būvniecības valsts kontroles birojam. Sadarbības partneri ir atbalstījuši, un piešķirts arī finansējums, lai būtu sistemātiskas pārbaudes.

Otrs, ir nopietnāk strādāts pie definīcijas, lai nebūtu vietas interpretācijām, jo bieži vien negodprātīgie uzņēmumi atrada robus, vai pat tie bija apzināti radīti likumos, lai izmantotu tos savā labā," Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") akcentēja, ko ar likuma grozījumiem iecerēts mainīt.

Ceturtdien Saeimas tribīnē bija iecerējis kāpt "Saskaņas" pārstāvis Ivars Zariņš, lai aicinātu nebalsot par Elektroenerģijas likuma grozījumiem, jo ar tiem tiekot gatavots jauns piesegs OIK afērai. Viņaprāt, Ekonomikas ministrijas iesniegto priekšlikumu dēļ likumprojekts iestiga vairāk nekā uz gadu.

"Un rezultātā tāds, kā šis likumprojekts ir sanācis, no sākotnējā likumprojekta tvēruma un mērķa nav palicis gandrīz nekas.

Ja sabiedrība nav tikai cērpams aunu bars, tad tiem, kuriem tas ir jāmaksā, es domāju rūpniekus, būtu pamatoti vērsties pie prezidenta un lūgt atgriezt šo likumprojektu atkārtotai izskatīšanai Saeimā un novērst visas lietas, par kurām es runāju," klāstīja Zariņš.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ka grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā ir būtiski, bet tas ir tikai viens no veicamajiem darbiem. Vai ir izdarīts viss, lai mēs Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju palielinātu? "Atbilde ir: nē, jo kopējo cenu šie grozījumi nemaina. Tā paliek pietiekoši augsta salīdzinoši, un līdz ar to var teikt, ka elektrības cenas tirgus svārstībām būs lielāka ietekme nekā šiem grozījumiem."

Būvmateriālu ražošanas kompānijas AS "Sakret Holdings" padomes priekšsēdētājs Andris Vanags pauda, ka patlaban esošā OIK sistēma ražotājiem ir būtisks papildu izmaksu slogs, kas samazina to spēju būt konkurētspējīgiem ārvalstu tirgos.

"Šeit ir jābūt tam lēmumam tādam, vai mēs gribam, ka mūsu pašu uzņēmēji šeit Latvijā esam konkurētspējīgāki pret konkurentiem kaimiņvalstīs. Vai ar šo lēmumu mēs vairāk ieinteresējam ārvalstu investorus, kas nāks iekšā, vai kaut ko jau Latvijā ražo vai ne," norādīja Vanags.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") iepriekš paudis, ka elektrību sadārdzinošās OIK likvidēšana varētu notikt ar 2021. gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti