Dienas ziņas

Veiktie ceļa remontdarbi neiztur pat garantijas laiku

Dienas ziņas

Samazinājušies nebanku kreditētāju izsniegtie aizdevumi

Piensaimniekiem Covid-19 atbalsts pārsniedz zaudējumus

Saeimas deputāti gan sašutumā, gan atbalsta Covid-19 laika lielās kompensācijas zemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piensaimniekiem piešķirtais Covid-19 atbalsts vismaz par 7,3 miljoniem eiro pārsniedzis ieņēmumu kritumu. Līdz ar to zaudējumi kompensēti ar uzviju, aprēķinājusi Valsts kontrole. Turklāt atbalsts ticis arī graudkopjiem, kaut gan pērn iegūta rekordraža. Par to Valsts kontrole trešdien ziņoja Saeimas deputātiem, kuriem bija dažādas domas par izmaksāto naudu. Zemkopības ministrija gan uzskata, ka atbalsts izmaksāts pamatoti un mērķis bijis saglabāt konkurētspēju. 

Pētot valsts atbalstu Covid-19 seku pārvarēšanai, Valsts kontrole secināja, ka īpaši dāsni valsts atbalstījusi zemkopības nozari. Valdība pandēmijas sākumā lēma Zemkopības ministrijai piešķirt 45 miljonus eiro, balstoties uz pieņēmumu, ka krīze būtiski samazinās nozares ieņēmumus. Tomēr vēlāk izrādījās, ka prognozes bijušas pārāk pesimistiskas. Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātiem Valsts kontrole norādīja, ka gada otrajā pusē lauksaimniecībā atkopšanās jau bija redzama, taču atbalstu valsts nesamazināja.

"Atsevišķās apakšnozarēs veidojās situācija, ka ne tikai tiek kompensēts ieņēmumu samazinājums, bet attiecīgie ražotāji saņem ieņēmumus no šī atbalsta jau ar uzviju," norādīja Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka.

"Ja tiek lūgts atbalsts saistībā ar to, ka ir samazinājies ieņēmumu apjoms, tam atbalstam nevajadzēja pārsniegt šo samazinājumu. Tas ir galvenais, uz ko mēs vēršam uzmanību. Ja ir kādas citas grūtības, tās ir jāvērtē atsevišķi," piebilda valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Valsts kontrole aplēsusi, ka piensaimnieki Covid-19 atbalstā saņēmuši vismaz par 7,3 miljoniem eiro vairāk nekā kritušies ieņēmumi. Zemkopības ministrija norāda, ka atbalsta kritēriji bijuši līdzvērtīgi citām valstīm, piemēram, Lietuvai. Piešķirot mazāku atbalstu, Latvijas uzņēmēji zaudētu konkurences cīņā.

"Vienkārši tāds skaitlisks fakts – 5% kritums saimniecībās, kas nodarbojas ar piena lopkopību, var ietekmēt līdz pat 89% saimniecības rentabilitāti. Tas nozīmē, ka, nesaņemot šo atbalstu, liela daļa piena saimniecību ietu bojā," sacīja zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA).

Atbalstu lauksaimniekiem aizstāvēja deputāts Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība). Viņš uzsvēra, ka Latvijas zemnieki saņem krietni mazākas subsīdijas no Eiropas Savienības, tāpēc atbalstu drīzāk vajadzētu pat palielināt. Savukārt deputāte Krista Baumane ("Attīstībai/Par!") vaicāja, kāpēc ar Covid-19 saistītais atbalsts ticis arī graudkopjiem, kaut gan pagājušajā gadā bija graudu ražas rekords.

"Kā tas ir taisnīgi, kā tas ir saimnieciski? Lūdzu, paskaidrojiet man," viņa sacīja.

"Vienīgais atbalsts, ko varētu saistīt ar Covid-19 graudaudzētajiem, bija kredītprocentu dzēšana, lai stabilizētu situāciju ne tikai lauksaimniecībā, bet arī banku sektorā un kopēji sildītu ekonomiku," sacīja zemkopības ministra biroja vadītājs Eglīts.

Valsts kontrole ministrijai ieteikusi nākotnē ar Covid-19 saistīto atbalstu izmaksāt tikai tad, ja ir redzams, kā pandēmija radījusi zaudējumus. 

KONTEKSTS:

Jau ziņots par Valsts kontroles revīzijas rezultātiem, ka valsts atbalsts lauksaimniekiem Covid-19 radītās krīzes pārvarēšanai ne tikai kompensēja nozaru ieņēmumu samazinājumu, bet atsevišķām nozarēm pat palielināja ieņēmumus salīdzinājumā ar attiecīgiem iepriekšējo gadu periodiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti