Pusdiena

Pusdiena 28.01.2016

Pusdiena

Stradiņa slimnīcā būvdarbi – pusceļā; ES naudu tomēr cerība nepazaudēt

Saeimas deputāti aicina ES apturēt "Nord Stream 2" projektu

Saeimas deputāti aicina ES apturēt «Nord Stream 2» projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 29.janvārī, pieņēma paziņojumu, uzsverot, ka Krievijas gāzes giganta "Gazprom" un vairāku Eiropas gāzes kompāniju iecerētais projekts "Nord Stream 2" ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) interesēm enerģētikas jomā.

Tādā veidā komisija aicina ES apturēt "Nord Stream 2" projektu. Paziņojumu atbalstīja visi klātesošie koalīcijas deputāti, savukārt Saeimas opozīcijas partijas "Saskaņa" pārstāvji, protestējot pret šādu paziņojumu, pirms balsojuma komisijas sēdi pameta.

"Nord Stream 2" projekts paredz dubultot Krieviju un Vāciju savienojošā cauruļvada "Nord Stream" kapacitāti. Krievijas gāzes kompānija "Gazprom" par to ir vienojusies ar vairākām Eiropas energokompānijām, tajā skaitā Nīderlandes "Shell", Austrijas "OMV" un Vācijas "Uniper", agrāk sauktu par "E.ON".

Saeimas Eiropas lietu komisija sēdē uzklausīja Ekonomikas ministrijas pārstāvjus un Eiropas parlamentārieti Krišjāni Kariņu ("Vienotība"), kuri uzsvēra, ka šāds projekts ir pretrunā ar ES enerģētikas politikas mērķiem – dažādot gāzes piegādes ceļus, samazināt atkarību no viena importētāja un solidarizēties kopējām dalībvalstu interesēm.

Lai paustu Latvijas nostāju, Eiropas lietu komisija pieņēma paziņojumu pārējām ES dalībvalstīm.

"Mēs uzskatam, ka "Nord Stream 2" projekts ir pretrunā ar šiem Enerģētikas savienības mērķiem. Tā kā tā šobrīd ir iecere, ir ļoti svarīgi sūtīt šādus būtiskus politiskus signālus. Tātad Eiropas lietu komisija šodien ar balsu vairākumu ir vienojusies, ka mēs šādu būtisku politisku signālu nosūtīsim, ka Latvija ir pret "Nord Stream 2" projektu, jo tas neatbilst solidaritātes un piegāžu dažādošanas principiem," teica komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne ("Vienotība").

Pirms balsojuma "Saskaņas" deputāts Sergejs Dolgopolovs paziņojumu nosauca par farsu un kopā ar pārējiem "Saskaņas" deputātiem Igoru Pimenovu un Jūliju Stepaņenko sēžu zāli pameta. Dolgopolovs savu un partijas biedru protestu pamato ar to, ka "Nord Stream 2" ir privāts projekts un iejaukšanās tajā radītu precedentu, ka valstis politisku iemeslu dēļ ierobežo tirgu.

"Ja tu piedalies šinī lietā, tas nozīmē, ka tu uzskati, ka tā ir normāla parādība. Es neuzskatu, ka tā ir normāla parādība, ka Latvijas parlaments piedalās iekšējās kaut kādās politiskās spēlītēs, ko izraisa Eiropas parlamentārieši, kuriem, godīgi sakot, droši vien nav ko darīt," sprieda Dolgopolovs.

Eiropas parlamenta deputāts Kariņš tikmēr norādīja, ka "Nord Stream 2" projekts ir vērsts nevis uz konkurenci, bet gan monopola veidošanu, jo caurulēm nav paredzēta piekļuve trešajām pusēm. Tāpat zaudētājas būs gāzes tranzīta valstis Ukraina un Slovākija. Kariņš uzskata, ka projektu var apturēt, gan pamatojot tā pretrunas ar Eiropas likumdošanu, gan ar politisku spiedienu.

"Ja ir skaidrs - kas man ir skaidrs -, ka šis projekts ir pretrunā ar mūsu interesēm kā latviešiem, ar Eiropas kopīgām interesēm, tad ir jāstrādā no abām pusēm. Eiropas Komisija jau strādā, no savas puses skatoties uz nagiem, vai likums tiek vai netiek ievērots, un politiķi no savas puses. Mums ir jāturpina argumentēt un likt spiedienu uz konkrētā projekta lēmuma pieņēmējiem, ka - lai nu kā jūs vēlaties pelnīt naudu, šis nav pieņemams veids," teica Kariņš.

Viņš arī uzsvēra - lai "Nord Stream 2" projektu realizētu tādā veidā, lai tas atbilstu ES likumiem, tas varētu kļūt pārāk dārgs un neizdevīgs pašām iesaistītajām energokompānijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti