Saeimas Budžeta komisija atbalsta nākamā gada budžetu galīgajam lasījumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija galīgajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžeta likumu, izskatot vairāk nekā 200 dažādus priekšlikumus likumam. Deputāti no radikālām izmaiņām budžetā izvairījās, un lielākās diskusijas galvenokārt izraisīja priekšlikumi izglītības jomā.  

Spraigais darbs bija nepieciešams, lai jau otrdien Saeima varētu apstiprināt to galīgajā lasījumā un nodrošināt likuma stāšanos spēkā no nākamā gada.

Galvenokārt Budžeta un finanšu komisija atbalstīja tos deputātu ierosinājumus par papildu līdzekļu piešķiršanu, ko iepriekš atbalstīja valdība.

Tomēr komisija atbalstīja arī vairākus valdībā neatbalstītus priekšlikumus, piemēram, 700 000 eiro piešķiršanu olimpiskā centra būvniecībai Rēzeknē. Līdz ar to kopumā atbalstīti priekšlikumi divu miljonu eiro apmērā.

Atbalstu guvuši arī vairāki opozīcijas priekšlikumi, tomēr piemēram, partijas „Saskaņas” ierosinājums pārskatīt iedzīvotāju ienākumu nodokļa sadalījumu starp valsti un pašvaldību komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") raksturoja kā nerealizējamu. "Pirms mēs diskutējam par šo priekšlikumu, mans komentārs ir šāds - ja šis priekšlikums tiks sadalīts, tad tas maina procentu sadalījumu un mums ir jāpārtrauc darbs pie budžeta un jānodod atpakaļ Finanšu ministrijai," teica Šadurskis.

Tāpat noraidīts arī partijas „No sirds Latvijai” priekšlikums budžetā iekļaut lielākus līdzekļus pedagogu atalgojumu palielināšanai ar nosacījumu, ka tiks izstrādāts atalgojuma modelis. Pēc Šadurska teiktā, ierosinājumam pietrūkst aprēķinu, kas to pamatotu. "Tur laikam īpaši komentāri nav vajadzīgi - triju vietā 20 miljoni ar vienīgo piebildi, ka 2016.gadā vajadzīgi 36 miljoni ar vienīgo piebildi, ka vienīgais pamatojums ir pedagogu arodbiedrības prasība palielināt skolotāju atalgojumu par 10%," pauda Šadurskis.

„No Sirds Latvijai” budžeta projektam bija iesniegusi lielu skaitu dažādu priekšlikumu, kas skāra izglītības jomu, jo pēc partijas līderes Ingunas Sudrabas domām parlamentam aktīvāk jāpiedalās izglītības sistēmas mērķu izstrādē. "Manuprāt, parlamentam ir jāprasa no IZM izpratne par to, kā visa izglītības tiek pārvaldīta. Mēs redzam, ka šī sistēma visu laiku "buksē"," sacīja Sudraba.

Savukārt atbalstu guvuši daudzi deputātu ierosinājumi, kas paredzēja naudas piešķiršanu dažādiem nelielākiem pilsētvides un kultūras objektiem vairākās Latvijas pašvaldībās, kā arī vairāku veselības iestāžu vajadzībām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti