Pusdiena

LR korespondente Zane Mače par žurnālistu pielaidi kriminālprocesu dokumentiem

Pusdiena

Saeimas komisija nesteidz skatīt Pašvaldību referendumu likumprojektu

Plāno ierobežojumus banku akcionāriem un darbiniekiem

Saeimā vērtēs ierobežojumus banku akcionāriem un darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau ceturtdien, 20.septembrī, Saeimas sēdē plānots lemt par jauniem grozījumiem Kredītiestāžu likumā. Tie liegs banku akcionāriem kļūt par šo banku valdes locekļiem vai ieņemt amatus bankas augstākajā vadībā. Tāpat grozījumi paredz jaunus ierobežojumus banku darbiniekiem.

Centieni iegrožot banku riska apetīti turpinās. Saeima ceturtdien lems par konceptuālu atbalstu Kredītiestāžu likuma grozījumiem, kas paredz jaunus ierobežojumus gan banku akcionāriem, gan darbiniekiem. Finanšu ministrijā, kur grozījumi tapuši, to nepieciešamību pamato ar Eiropas Padomes ekspertu komisijas "Moneyval" rekomendācijām.

Skaidrojot iemeslus, kādēļ būtu jāierobežo banku akcionāru iespējas kļūt par valdes locekļiem, Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Dina Buse Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā teica: "Esošos valdes locekļus tas nekādā veidā neietekmēs. Norma ir izstrādāta, lai darbotos uz nākotnes iespējamiem gadījumiem un novērstu akcionāru neproporcionālo ietekmi uz kredītiestādes valdi."

Saeimas Juridiskā biroja speciālistiem gan ir bažas, ka šādi ierobežojumi var nonākt pretrunā ar pamatlikumu, jo, iespējams, ierobežo personu tiesības uz īpašumu un nodarbošanos. FM tam nepiekrīt. "Mēs nesaskatām, ka mēs ar šo konkrēto normu ierobežotu īpašumtiesības," uzsvēra Buse.

Nodarbinātības ierobežojumi paredzēti ne tikai banku akcionāriem. Komercbanku pārstāvji par būtiskākām un nepieciešamākām sauc tieši tās grozījumos ietvertās normas, kas attiecas uz banku darbiniekiem.

Ierobežojumi paredzēti arī, piemēram, gadījumos, kad bankas darbiniekam pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process. Lai šos ierobežojumus izmantotu, bankām vajadzīgas arī tiesības iegūt no dažādiem reģistriem, tostarp Sodu reģistra ziņas par saviem darbiniekiem, pauda Latvijas Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Edgars Pastars.

"Tas ir svarīgi, ka bankai ir tiesības to identificēt, saprast, ko ar darbinieku darīt. Varbūt viņam nav jāstrādā ar skaidru naudu kasē, bet, piemēram, var sniegt citus finanšu pakalpojumus. Skaidrs, ka mums ar klientiem, ejot uz banku, ir svarīgi zināt, ka cilvēks, kas apkalpo pie kases ar skaidru naudu, nav sodīts par krāpšanu vai slepkavību," norādīja Pastars.

Daži Saeimas deputāti piedāvājumā ierobežot banku akcionārus un darbiniekus gan saskata mēģinājumu izdabāt starptautiskajām institūcijām. Tā, piemēram, partijas "No sirds Latvijai" politiķe Inguna Sudraba uzskata: "Tās normas par amatu ierobežojumiem ir vairāk tāda fasādes mālēšana. Mums kādam ir jāatskaitās un jāparāda, ka mēs cīnāmies ar naudas atmazgātājiem, terorisma naudu un vēl kaut ko. Kārtējā komisija brauc, un mums atkal vajag parādīt, ka esam kaut ko izdarījuši."

"Moneyval" ziņojumā, kas nāca klajā šā gada augusta beigās, norādīts uz vairākiem šeit pastāvošiem trūkumiem naudas atmazgāšanas novēršanā un Latvijai noteikts pastiprinātas kontroles režīms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti